Proggpunk klädd i lysande popskrud

Så många Rebecca & Fiona – ”Beauty is pain”

GER AVICII EN MATCH Rebecca & Fiona kommer att smälla i sommarens PA-system.
MUSIK

POP Rebecca & Fiona ”mix­vaktade” skivan.

De var inte nöjda med hur förra ­albumet lät, debuten ”I love you, man!”. Musiken var för lågt mixad. Och den här gången släppte de inte i väg låtarna förrän nivåmätarna stod på rött. ”Det är så högt att det nästan distar” sa en nöjd Fiona FitzPatrick till musiktidningen Sonic.

Det pågår ett volymkrig där ute mellan pop- och houseartister. Och mot slutet av ”Clara”, när beatsen accelererar som ett koffeinhjärta, och i ”Heavy” ger ­duon Avicii en match om vilka som kommer att ­smälla mest i sommarens PA-system.

Kontrasten mellan musiken och sången är nästan öronbedövande. Det känns som om Rebecca & Fiona ligger en halvton fel, som om rösterna har spelats in morgonen efter en lång ­euforisk natt på kemikalier. Det skapar en oemotståndlig stämning som påminner om den jetlaggade och ­melankoliska atmosfären i någon av Sofia Coppolas filmer.

Inget är lika plakatpolitiskt som ”Union” – singeln som släpptes första maj i fjol, fick vänsterdebattören Göran Greider att skriva glödande hyllningar och användes i LO:s film ”Reinfeldts Sverige”. Om det finns budskap i texterna är de mer suggestiva, inbäddade i radiomjuk pop. Pärlbandet av glittrande melodier är lika lättdrucket som Bananarama. Det låter ofta som om ­Rebecca & Fiona återuppfinner producenterna Stock, Aitken Waterman 2014.

Få skulle ens komma på tanken att fråga artisterna som R&F lite slarvigt ­brukar buntas ihop med om solidaritet och jämlikhet. Det finns antagligen ingen ­anledning.

Axwell och Ingrosso kommer knappast inleda sitt jättegig på Bråvalla i år med att veckla ut bande­rollen ”Ingen människa är illegal”. Men Rebecca & ­Fiona är ett popband som vill mer, vilket gör dem ­intressantare och modernare än de flesta.

Förut framfördes medveten progg och punk med flöjter, gitarrer och trasiga jeans.

I dag gestaltar Rebecca & Fiona en liknande attityd i ett dj-bås med två decimeter höga Buffalo Towers-skor på fötterna.

Det är en lysande utveckling.

FAKTA

Beauty is pain

Rebecca & Fiona

Svenska Inspelningar/Universal

FAKTA

BONUS

Bästa spår: Omöjligt att välja mellan singlarna ”Candy love” och ”Holler”.

Visste du att... ­Rebecca Scheja syntes i filmerna ”Bröllops­fotografen” och ”Sandor slash Ida”?

Lyssna också på... ­”Cruel summer” med ­Bananarama. Glossy ­melankoli i samma anda som ”Beauty is pain”.

ARTIKELN HANDLAR OM