Indiemusiker bjuder på punkig hiphop

Kitok levererar lekfulla småstadstexter

Magnus Ekelund har sadlat om till rappare.
MUSIK

HIPHOP Jokkmokk är känt för flera saker – trubaduren Jokkmokks-Jokke, en 400 år gammal marknad och sin ställning som samisk samlingsplats - men knappast för sin rapscen. Tills 2015, möjligen.

För det är under årets första djupfrysta månad som Magnus Ekelund, känd från indie-projektet Magnus Ekelund & Stålet, gör en musikalisk helomvändning och albumdebuterar som rappare under sitt samiska släktnamn.

Perspektivet är lika uppfriskande som en tur på kalfjället. Kitok rappar om sin kravlöst soliga barndom och beskriver hemstaden som paradiset vid världens ände, norr om polcirkeln. Den redan flera hundra K klickade videon till ”Paradise Jokkmokk” i vilken Kitok skejtar runt och blickar ut över vidunderliga vyer skog är exakt den reklamfilm en ständigt avfolkningshotad landsbygd behöver.

Musikaliskt har Magnus Ekelund inte helt lämnat indievärlden bakom sig. Han rappar som han sjunger, hest och vidöppet. Musiken låter ungefär som om Markus Krunegård fått för sig att göra kritvit punkig Beastie Boys-hiphop med ”Farväl Falkenberg”-bitterljuva småstadstexter och skateboardromantisk estetik.

Lekfullheten gränsar stundtals till spex. Men det är snabbt förlåtet. För världen behöver ju alltid fler rappare som reppar riktnummer 0971.

BÄSTA SPÅR: ”Sista utposten”

FAKTA

Kitok

Paradise Jokkmokk

Svenska Inspelningar/Universal

ARTIKELN HANDLAR OM