”På tok för bra för att inte komma ut”

1 av 2
MUSIK

Lisa Nilsson & Joakim Berg

Innan vi faller

Diesel/Playground

POP När Dagens Nyheter planerade sitt 150-årsjubileum fick Lisa Nilsson och Jocke Berg en förfrågan om att göra en låt ihop på festen. Tanken var först att låten bara skulle framföras där och då men inspelningar spreds och hyllades på nätet så i veckans avsnitt av ”Skavlan” får ”Innan vi faller” officiell premiär och direkt efteråt släpps den på streamingtjänsterna.

Helt rimligt, givetvis. Det här mötet mellan två av landets främsta röster är på tok för bra för att inte komma ut på riktigt.

”Innan vi faller” fanns i Jocke Bergs arkiv och hade säkert kunnat bli en höjdpunkt på nästa Kent-album. Men troligen gör den sig ännu bättre så här. För Lisa Nilsson föll omedelbart för låten, och det hörs när hon sjunger den.

Den dovt stråkmelankoliska balladen handlar om relationer som går sönder men är svår att inte tolka som en politisk låt, om det nya Sverige som är ”grymt och snålt och fult” och där det blir allt tydligare att vi inte har lärt oss speciellt mycket av historien.

”Allt vi skulle minnas det glömde vi” sjunger Nilsson och Berg med en återhållen ilska som lika gärna går att tolka som sorg.

Men låten är också en kampsång: ”Livet är för kort för att slösas bort, lämna hatet åt gamarna”.

Som helhet blir det väldigt kraftfullt.

Inte minst börjar man fundera på var ett utvecklat samarbete mellan de här två artisterna skulle kunna landa.

Att kemin finns är uppenbart.

ARTIKELN HANDLAR OM