Energisk och jublande pop

Ingenting är förbjudet på Robyns lekplats

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
HAR ROLIGT Scenen ser ut som en labsal för galna vetenskapsmän och Robyn är iklädd en neonfärgad väst under premiärspelningen med La Bagatelle Magique.
MUSIK

Världspremiären för Robyn & La Bagatelle Magique på Popaganda är koncis och underhållande.

Men det är svårt att inte sakna alla himmelska poprefränger.

Trots att Robyn bor ett stenkast från där jag bor och jag ser henne då och då i Coop-kön är hon en av ­våra verkligt få ouppnåe­liga popstjärnor. Det märks i kväll, för hela festival­publiken står och väntar på henne.

Scenen – med sina trassliga tangerina sladdar och sin mäktiga modularsynth – ser ut som en labsal för ­galna vetenskapsmän.

Det är talande för detta hennes senaste projekt, som påminner om den 36-åriga Stockholm-artistens lekplats.

Projekt med Falk

Robyn & La Bagatelle Magique – som har scenpremiär i kväll - är bara ­ännu ett exempel på hur hon så älskvärt verkar låta magkänslan bestämma ­varje karriärsteg. Projektet startades av Robyn och Christian Falk för några år sedan och slutfördes tillsammans med producenten Markus Jägerstedt efter Falks bortgång.

Jägerstedts look i kväll är en exakt replika av ”Sällskapsresan”-karaktären ”Gabbe”. Robyn, i sin tur, är klädd i neonfärgad väst som fotografmännen i diket skulle kunna kräva tillbaka, när hon kommer indansande till Arthur Russell-covern ”Tell you (­today)”. Hon får nästan omgående sällskap av rapparen Maluca på scenen.

Gränsar till hurtigt

Musiken pendlar mellan obskyr Discogs-house och någonting som får mig att tänka på ett trance-tält på Hultsfredsfestivalen 1997. Ingenting är förbjudet. Det är kul och energiskt på gränsen till hurtigt och stundtals får man känslan av att titta på ett gympass.

Vissa låtar är strålande. Singeln ”Lose control” har ett välkommet djup som minner om hur housemusiken lät långt ­före Swedish House Mafia, ”Set me free” är jublande ­danspop som inte vore vilsen på ett Madonna-album och Christian Falk-sam­arbetet ”Dream on” är minst sagt känslo­samt.

Det är uppenbart att Robyn har väldigt roligt i sitt nyfunna musikaliska universum.

FAKTA

Robyn

Plats: Popaganda, Stockholm. Publik: Det känns som att alla 11 000 är här. Längd: 40 minuter. Bäst: Den ljuva Arthur Russell-tolkningen ”Tell you (today)”. Sämst: Har generellt svårt för låtar som innehåller ”Boom-chica-boom”.