Sommarpratarna 2017

Lisa Ekdahl: ”Jag trodde jag skulle dö”

Av: 

Mathilde Albinsson

ROCKBJÖRNEN

Lisa Ekdahl berättar om mötet med döden i Sommar i P1.

Hon minns hur hon en helt vanlig dag plötsligt drabbades av en oväntad epileptisk kollaps och hamnade på sjukhus.

– Jag trodde jag skulle dö då, säger Lisa Ekdahl i sitt sommarprogram.

Lisa Ekdahl, 46, slog igenom 1994 med debutalbumet ”Lisa Ekdahl”, som såldes i 800.000 exemplar och belönades med tre Grammis och Rockbjörnen.

– Det regnade grammisar och sprutade bröstmjölk, minns Lisa Ekdahl från spelningen på Grammisgalan, som samma år fick sitt första barn, sonen Milton, som hon länge valde att hålla hemlig och helt utanför rampljuset.

I dag, på sin 46:e födelsedag, debuterar Lisa Ekdahl som sommarpratare. Hon börjar programmet med att återge ett dramatiskt minne.

– Ibland känner jag hur mina personliga draman liksom tillfälligt löses upp och faller bort och någonting annat större får ta vid. Ett sådant tillfälle var när jag plötsligt, en helt vanlig dag, hade en oväntad epileptisk kollaps.

”Trodde jag skulle dö”

Hon blev genast inlagd på sjukhus.

– Någon ringde en ambulans och jag hamnade på sjukhus och blev inskickad i en sådan där magnetröntgen som ser ut som en vit tub. Där låg jag på en brits och kände hur hela livet bara löstes upp. Det kändes som att jag skulle försvinna och jag trodde jag skulle dö då, säger Lisa Ekdahl.

Men hon drabbades aldrig av panik – tvärtom. Hon ägnade sig åt en stunds reflektion på sjukbädden – och fick perspektiv på livet, berättar hon.

– Jag var helt lugn. Jag orkade inte röra en muskel. Jag såg mitt liv passera förbi och jag kunde konstatera, milt road och en aning förvånad, att det var som att ingenting någonsin hade hänt. Hela livets draman var som speglar och rök, det vill säga som ingenting alls.

Förlorade sin pappa 2010

Lisa Ekdahl berättar även om sista tiden med sin pappa, som dog 2010 i cancer. Sångerskan skildrar livet som ”ett underligt, skumt, märkligt upplägg och en konstig deal”.

– Hela mänskligheten är bara som en liten, liten repa på evighetens LP. Konstigt upplägg tänker jag ibland. Först är vi här på jorden, djupt involverade i våra egna personliga draman och nöjen, sedan är vi borta. Ni måste hålla med: Det är så märkligt upplägg, säger hon och fortsätter:

– Men det är roligt att vara på planeten jorden, roligt och spännande. Underbara liv, brukar jag viska åt mig själv. Och jag menar det verkligen.

Stor i Sverige och i Frankrike

Lisa Ekdahl har skördat framgångar såväl i Sverige som i Frankrike. Hon är återigen aktuell i Sverige med ett nytt album på svenska, ”När alla vägar leder hem”, efter tio års karriär i Europa.

Sommar i P1 med Lisa Ekdahl släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00 lördagen den 29 juli på Sveriges Radios hemsida.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Håkan i stor intervju: ”Sex och Hellström hör inte ihop”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarpratarna 2017

Sommar i P1

Lisa Ekdahl

Så mycket bättre