Rockbjörnen 2017

PRESENTERAS AV

FO&O: ”Vi är ett nytt band nu”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

ROCKBJÖRNEN

Ett nytt band – men ändå inte.

För Nöjesbladet berättar FO&O om att bli redo för något nytt, rädslan över att göra sina fans besvikna och varför de var nära sin första kris.

– Allting har blivit som en nystart. Det känns som att vi var ett annat band förut, säger Oscar Enestad.

Omar Rudberg, 18, visar hur ljuset från kamerorna exploderade med hjälp av händerna.

– Det fanns några sekunder där jag verkligen kände mig som typ Rihanna. Det var så mycket kamerablixtrar att jag inte ens såg golvet, ha ha. Men man måste få uppleva allting. Det har stärkt oss som artister, säger han.

Melodifestivalen 2017 blev ett bootcamp i både mediaträning och press för svenska pojkbandet FO&O. Drygt tre och en halv månad senare är de ute på sin första turné på länge. Med ett nytt album och nya erfarenheter i ryggen.

Så hur var allt för er under Melodifestivalen? Innan har ni alltid varit så unga och kommit undan väldigt mycket på grund av det. Nu var ni i ett nytt sammanhang, ni är vuxna och får fokus på fler saker än musiken.

Felix Sandman: Det var kul att se hur vi står på egna ben. Och sedan får man deala med det man får, så är det ju. Man får känna på hur det är och vi vill ju ha det, för det betyder att man är påväg att bli så stora som man vill, samtidigt som man inte vill ha det. Men det är bra att lära sig deala med det direkt, så man inte börjar slåss som Kanye redan... haha!

Oscar: Ja, det var minst sagt intensivt...

De skrattar.

FO&O har gått från The Fooo Conspiracy och fullt utvecklad pojkbandshysteri till ett vuxnare sound. Forna medlemmen Oscar ”Ogge” Molander hoppade av i höstas, precis innan annonseringen av deras medverkan i Melodifestivalen. Kort därefter bytte bandet namn och blev aktuella med bidraget ”Gotta thing about you”.

Hur var allt det här för er?

Felix: Det var mycket att tänka på, speciellt kring våra fans. Vi ville inte göra dem besvikna på något sätt med alla saker som hände... Det var mycket att tänka på men det blev bra tillslut.

Oscar: I slutändan så har vi varandra. Och vi tre kändes hundra procent, speciellt inför Melodifestivalen och att göra den grejen. Men det var läskigt hur reaktionerna skulle bli.

”Är en stor risk”

Ni har från allra första början varit väldigt rotade i vilka ni är som band, på något sätt var det alltid så bestämt. Även om ni fortfarande gör er grej måste det varit extremt jobbigt att riva upp det också?

Felix: Det läskiga med att gå igenom en förändring är att den kan bli negativ. Det finns en stor risk att det blir så. Men bara man själv tror på de ändringar man gör, och de vi gör nu med bandet och musiken tror vi verkligen på själva, så kommer det alltid gå framåt ändå. Det är nu vi börjar hitta hur vi är. Det har funnits hur vi är förut, men det var tonåren. Nu har vi börjat hitta oss själva, och den förändringen och utveckligen leder till vilka vi är i dag.

Rent historiskt sett så betyder det att ett band genomgår en kris när eller om en bandmedlem hoppar av. Att det är början på slutet. Hur var det för er? Var det en kris?

Felix: Alltså, på ett sätt. Och det var det vi tänkte att andra skulle tänka, att ”nu kommer de börja splittras, nu är det slut”. Det är just det tankesättet som börjar, i ens eget huvud också...

Tänkte ni någonsin på det, att nu är det över?

Felix: Jag tänkte mer att det skulle ses som så, men vi visste ju att det inte var så. Vi ville inte att det skulle kännas som det, för då skulle folk släppa taget om oss.

Omar: Fans trodde ju det också, att nu börjar det ta slut.

Så vad har gjort att ni hållit ihop?

Oscar: Allt har kommit så rätt i tiden. Att Ogge hoppade av, att vi gick ut med namnbytet, att vi gjorde Melodifestivalen. Allt kom rätt och gjorde att vi hittade varandra. Vi har blivit en extremt stark enhet, också i samband med att vi börjat skriva musiken själva och blivit drivna i vårt eget projekt. Vi vill vara med och påverka, och gör så mycket vi kan och får, vilket jag tror gjort oss starkare.

Felix: Ja, tiden och psyket och allting landade rätt. Att vi gör det vi vill och att det är säkert hos oss alla tre. Vi vill kämpa för det. Vi har en så lång bit kvar att gå, men det känns rätt att det är vi tre nu för det är så det kommer att vara.

Oscar: Allting har blivit som en nystart. Det känns som att vi var ett annat band förut, och att vi är ett nytt band nu. Men vi börjar liksom inte om.

Behövde ni det här, att något hände?

Felix: Kanske. Det får vi se. Men nu har allting bar blivit bättre och bättre och än så länge är inget förstört liksom... Att Ogge hoppade av var en sorglig grej, men vi måste blicka framåt. Vi kan inte sörja mer. Ogge tog ett beslut och vi måste trivas i situationen vi hamnat i.

Ni har ju haft extrema framgångar redan i eran karriär, finns det en press i att behöva leva upp till sig själv?

Oscar: Så är det ju. Vi vill ju toppa med albumet.

Omar: Det tog oss två månader att bli helt redo för allt efter att Ogge hoppade av. Vi blev redo för Mello precis innan Mello, precis innan var det instabilt. Men nu känner vi att allt går jävligt bra. Vi känner oss säkra och vill fortsätta släppa riktigt bra musik och utveckla oss själva.

De har vunnit Rockbjörnar varje år sedan genombrottet 2014. Och de skulle gärna göra det igen.

– Skriv att folk ska nominera oss! Vi vill verkligen det, haha, säger Oscar Enestad.

Publicerad: