Bråvallabesökarna: ”Bra att man sätter ner foten”

ROCKBJÖRNEN

Det blir inget Bråvalla nästa år.

Festivalbesökare berättar för Nöjesbladet att de tycker arrangören har fattat rätt beslut – men är samtidigt kritiska till säkerhetstänket.

– Det är inte tryggt på campingen eller här inne, säger Malin Johansson.

Beskedet kommer som en chock för de festivalbesökare som Nöjesbladet har varit i kontakt med. De är besvikna, men förstår beslutet. De är förbannade, men inte på arrangörerna.

En tonårsflicka har anmält att hon våldtagits i publikhavet under fredagens Håkan Hellström-konsert på Bråvalla i Norrköping. Enligt polisens statistik har elva fall av sexuellt ofredande, ett fall av sexuellt tvång och ett fall av våldtäkt anmälts hittills under årets festival.

Rätt beslut

Flera besökare berättar för Nöjesbladet att de tycker beslutet är rätt.

– Jag tycker det är bra att man sätter ner foten och visar att det inte är okej och hellre ställer in än att tjäna pengar på det, säger Nellie Winskog.

Vännen Astrid Nilsson håller med, och vittnar samtidigt om hur händelserna har påverkat deras besök.

– Man går ju runt och tänker sig lite för, är försiktig och håller ihop, säger hon.

Samtidigt menar flera besökare att arrangörerna borde se över säkerheten.

– Jag tycker att de sa ta en paus, försöka kolla över säkerheten, skaffa sig en plan för komma tillbaka bättre. Det är inte tryggt på campingen eller här inne. Det är otroligt mycket droger i år, säger Malin Johansson.

– Det är tråkigt att de ska behöva göra så, för att folk förstör för andra, summerar Mattias Lindahl.

Uppmaningen: skaffa mer personal

Mer personal är en av åtgärderna som ges som förslag.

– Mer personal. Nu bor vi på en camping och folk går in överallt, så man behöver mer koll och mer säkerhet och mer utbildad personal, säger Johnny Astland.

– Det är för jävligt. Det ska inte behöva hända, men det skulle kunna vara lite mer personal och vakter på plats, säger Gabriel Caligari.

Hans Lippens, polisens presstalesperson, bemöter kritiken.

– Vi är jättenöjda. Nu är det finalkvällen och antalet tillgreppsbrott har ju minskat markant, det är nästan en tiondel färre än förra året, vilket ju har gjort att vi tillsammans med arrangören är jättenöjda med det arbetet, säger han och fortsätter:

– Vi har avvisat och avlägsnat sådana som inte har på området att göra, vilket har gjort att stöldbrotten har minskat markant. Där har vi lyckats jättebra. Det är jättetråkigt med de sexuella ärendena. Varje sådant ärende är ett misslyckande för alla inblandade och i synnerhet för kvinnorna i detta fallet.

1 av 3
ARTIKELN HANDLAR OM