Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

Han är bäst

Hatten av Slash är världen bäste nu levande gitarrist – enligt läsarna. Här spelar han på Roskildefestivalen, för en gångs skull utan hatt.
Hatten av Slash är världen bäste nu levande gitarrist – enligt läsarna. Här spelar han på Roskildefestivalen, för en gångs skull utan hatt.

Över 20 000 läsare röstade.

Hundratals gitarrister nominerades.

Till sist återstod bara en.

Slash – ”Världens bästa gitarrist”.

Slash.
Slash.

Det dundrade till ordentligt på aftonbladet.se när vi frågade vem som är världens bästa nu levande gitarrist. Tusentals nomineringar vällde in till redaktionen. De 40 mest nominerade gick till omröstningen.

Över 20 000 av er röstade. Slaget stod mellan allt från hårdrockslegendarer till bluesveteraner. Men bara en kunde vinna – och det blev Slash.

– Inte alltid snabbaste gitarristen, men bättre känsla i gitarrspelet finns inte, skriver signaturen malmbergsbon, 16, i sin nominering.

Det är en beskrivning som många av er var överens om. Kanske är Slash inte den tekniskt mest fulländadeav de nominerade – men få verkar ha haft lika stor personliga betydelse för läsarna.

– Slashs popularitet bygger ju på framför allt tre saker. Hans briljanta sinne för ton och enkla melodier, att han har spelat i ett av världens största band och, inte minst, att han är så förbannat hård. Det kan man bara låtsas att bortse ifrån. Jag menar, titta på karln. I drygt 20 års tid har han varit själva urtypen av hur en cool rockstjärna ska se ut, säger Aftonbladet musikredaktör Joacim Persson.

”Bra gitarrister är inte maskiner”

– Att det sen finns gitarrister som rent tekniskt kan spela fler toner och på kortare tid ser jag som ett sundhetstecken. Bra gitarrister är inte maskiner, säger Joacim Persson.

Men en helt enkel seger var det inte för Slash. Strax efter honom i omröstningen kom Dire Straits Mark Knopfler. Han har hyllats för sin spelstil – utan plektrum – och ligger på 27:e plats på Rolling Stone Magazines lista över ”Bästa gitarristen genom tiderna”. En lista som Slash inte ens är med på.

Vet du inte vem Slash är? Ärligt? Okej då:

Saul Hudson, 44, blev känd som den hattbärande gitarrtrollkarlen Slash i rockbandet Guns N' Roses.

De slog igenom under slutet av 80-talet och regerade under stora delar av 90-talet med låtar som ”Sweet Child o' Mine” och ”Paradise City”.

Efter att ha lämnat bandet 1996 var Slash involverad i flera olika projekt – bland annat Velvet Revolver. I år släppte Slash sin första soloplatta – med den avslöjande titeln ”Slash”.

Den 10 juli kommer han till Getaway Rock Festival i Gävle.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

Ämnen i artikeln