Fest när Maggio kommer

ROCKBJÖRNEN

till Veronica Maggio

Foto: Veronica Maggio drog fullt hus på Nöjesfabriken i Karlstad när hon kickade i gång sin höstturné.

KARLSTAD. I dag vaknar 2 000 personer efter att ha sjungit ”Jag kommer” på en nattklubb i Karlstad.

Mår de dåligt har de en tröst:

Veronica Maggio är lika bra i dag.

Foto: Raketkarriär När Veronica Maggio var på besök i Karlstad senast var det bara runt 400 personer i publiken. Det var för ett halvår sedan. Nu skapar hon kalabalik hos tonåringarna framför scenen. Mycket tack vara superhiten ”Jag kommer”.

Det har hänt en del.

För mindre än ett halvår sedan stod Veronica Maggio på samma scen. Då, på premiären för sin sommarturné, var publiken gles. Knappt 400 personer ville se henne på den tvådagarsfestival som hon ingick i.

Nu är det kalabalik.

Kö från gatan upp till hallen

Om Nöjesfabriken hade varit ett hyreshus hade det varit kö från gatan upp till hallen.

Kontexten är en nattklubb med tonårig medelålder. Före konserten är ytan framför scenen ett hårt packat dansgolv.

Det är en del av allt som imponerar med Veronica Maggio.

För samtidigt som hon kan vara ett naturligt centrum av sådana här uppdrivna, rusiga forum har hon en direkt intimitet, en sorts ensamhetens kvalitet. Hon har relevans i både festbubblan och den spruckna verkligheten efteråt. Jag minns en tidig, sömnig eftermiddag i somras:

Jag råkade stövla förbi den P3 Sommarsession-spelning som hon gjorde på Putte i Parken i Karlskoga. En anspråkslös, undanskymd stund, med krasslig hals och disträ publik på en grusplan. Och jag blev fördärvad. Jag började gråta (mycket diskret). Något i klangen, orden och vemodet föll som en splittergranat mot bröstkorgen. Trots det fattiga sammanhanget.

Och nu sjungs samma sånger på en stor och snubblande ungdomsfest.

Några gånger känns det som om ”Jag kommer” skymmer sikten, att väntan på den kan få ”En gammal sång” att tas emot förvånande lojt. Extranumrens snygga omgörning, där en ödsligt orgelburen ”Dumpa mig” leds in i en basigare, klubbigare ”Finns det en så finns det flera”, blir inte heller stor succé. Det mest timida verkar dämpa intresset.

Är nära sin musik

Men varje intro vållar hitjubel, både bland publiken och inuti kroppen. Hennes låtar är som välskrivna noveller, man sugs in vid första strofen.

Det görs med ett band som bäst kallas stabilt, tätt hopspelat och stillsamt, och med en frontfigur som aldrig tvekar. Det sviktar aldrig i trovärdigheten. Det är en ständig känsla att hon som artist och människa är nära sin musik, att allt är en enhet.

Det kommer att hända en hel del till.

Hit kommer hon

Kristianstad 11/10 & 13/10, Helsingborg 15/10, Uppsala 2/11, Västerås 3/11, Södertälje 4/11, Göteborg 5/11, Eskilstuna 18/11, Malmö 19/11, Huskvarna 25/11, Norrköping 3/12, Luleå 7/12, Umeå 8/12, Sundsvall 9/12, Gävle 10/12.

ARTIKELN HANDLAR OM