Rockbjörnen

Madonna laddar om

ROCKBJÖRNEN

Betyg: 3 av 5 plus
Madonna

Efter en turné fylld av sågande spelningar, bjuder Madonna på en imponerande konsert i ­Göteborg.

Nostalgitripparna uteblir, men showen bevisar att hon fortfarande lever upp till epitetet Queen of Pop.

Nog för att Göteborgssommaren visar sig från sin allra bästa sida i kväll. Och för att det finns en chans för att allting kan vara ett lyckokast. Mest av allt tror jag dock att Madonna har ­bestämt sig. Bestämt sig för att det nu måste vara nog med den här katastrof­turnén. Nog med besvikna fans, utskällningar och halvtomma läktare. I kväll uttrycker hon framför allt en sak, och det är en stark ”Nu jäklar ska jag visa dem-attityd”. Jag köper det mesta.

Höga ambitioner

Det är nämligen en helt annan Madonna som står på scenen i kväll än hon jag såg för två kvällar sedan i Köpen­hamn. Stelheten och den obekväma uppsynen verkar hon ha lämnat på andra sidan Öresundsbron. Publikföraktet likaså. Allt sådant har fått lämna plats åt en påtaglig självrespekt och en imponerande hög ambitionsnivå. Det påminns vi om inte minst i ”Express yourself”, ett lysande nummer där animerade bilder på mäktiga kvinnor visas på skärmarna samtidigt som Madonna tar täten i en ­parad av bestående av drillflickor och svävande trumslagarpojkar. Och trots att det pågår någon slags cirkus på scenen, tappar hon aldrig ­fokus från det musikaliska. Snacka om att göra sin hitlåt rättvisa.

Uppvisning i artisteri

Tyvärr kan man inte säga detsamma om ”Papa don’t preach” som mest hastas bort, och ”Open your heart” är bara sorgligt sönderstyckad. De som förväntar sig en nostalgitripp med en hitkavalkad av låtar från förr blir nog besvikna. Showen tar avstamp i hennes senare material, och de klassiska Madonna-dängorna glimtas bara i några sekunder i video­snuttar som fyller skärmarna. Ett undantag, som också är kvällens absoluta höjdpunkt är ”Vogue”. Iklädd stålkorsett kliver ­Madonna självsäkert ut på catwalken framför scenen och bjuder på en uppvisning i artisteri.

Det är inte bara flott, utan också väldigt ­värdigt för en kvinna som haft en viktig trendsättande roll i musikhistorien.

Lysande jättekors

Genom sin karriär har hon alltid lekt med kontrasten i det sexiga och sakrala, och så även i den här showen. Till en början är scenen ­utsmyckad till en katedral med ett lysande jättekors i mitten, och dansarna är klädda i stora munkkåpor. En stund senare står ­Madonna på samma plats, strippar och visar rumpan. 2012 känns just det greppet inte så provokativt, men hennes paradoxer är underhållande och får publiken att dra på smilbanden.

Efter nästan två timmar av en ­lika minnesvärd som ­intensiv show, kan ingen längre tvivla. Queen of Pop har återtagit tronen.

Tara Moshizi

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rockbjörnen

/

Rockbjörnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen