Glödhett, Kent

1 av 3 | Foto: Kent har visat en konstant formtopp under sommaren. Showen är deras snyggaste nånsin. Scenen badar i ljus – en färg i taget.
ROCKBJÖRNEN

Regnet har förföljt bandet i sommar, berättar Jocke Berg och ber om ursäkt.

Vi borde tacka i stället.

För bara en sak gör Kent bättre än vad de är just nu: Ett kärvande svenskt sensommarväder.

Nu tar visserligen det ogenomträngliga ösregnet makalöst nog en paus bara nån halvtimme innan Kent går på scen. Ovädret som kom från ingenstans och såg ut att kunna förgöra vilken fest som helst är plötsligt borta lika snabbt som det kom.

Allt är designporr

Men stämningen dröjer sig kvar. Medan höstmörkret snabbt sänker sig över Stockholm bildar molnen en blåsvart ring runt Sjöhistoriska. Mitt i den står Kent.

”Vi tänkte att regnet skulle vara en bra effekt.” Sångaren säger det som ett skämt men få band gör sig lika bra i en dov svensk kuliss som just Kent. Alla element i den redan dystert pumpande popen förstärks.

Med den inramningen och med Stockholms­referenserna runt hörnet gör bandet en imponerande avslutning på en sommarturné där Kent har visat en konstant formtopp. Det är svårt att minnas när de har låtit bättre. Att de aldrig har gjort en snyggare show är odiskutabelt. De dimmigt filmade scenbilderna på skärmarna. Den sofistikerat ljussatta scenen som ömsar skinn mellan verser och refränger och låtar. Hur Kent låter scenen bada i ljus, en färg i taget. Allt är designporr.

Ny självsäkerhet

Men precis som på senaste albumet och under hela den här sommaren visar Kent mest av allt upp en ny glöd och självsäkerhet. En enorm trygghet. Den kännetecknar hela den övertygande showen i kväll och varje låtval verkar lika noga kalkylerat som ljusuppvisningen. Varje bricka från karriären blir oumbärlig. Många av dem, som ”Utan dina andetag” och ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)”, har aldrig känts så mäktiga.

Här kan du se alla bilder från gårdagens konsert!

Alla låtarna

”Ögon/ Klåparen”

Ensam lång väg hem”

”400 slag”

”Petroleum”

Skisser för sommaren”

”Tänd på”

”Sjukhus”

”Berg & Dalvana”

”Ruta 1”

”Jag ser dig”

”Låt dom komma”

”Isis & Bast”

”Kärleken väntar”

”Ingenting”

”Musik non stop”

”747”

Extranummer

”999”

”Utan dina

Kent på Sjöhistoriska, Stockholm

Längd: Två timmar. Publik: 16 500. Bäst: ”Jag ser dig”, ”Kärleken väntar”, ”Ingenting”, ”Petroleum”, ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)”. Bland andra. Sämst: I konkurrens av resten, ”Det finns inga ord”. Fråga: Kan inte ”andan falla på” igen rätt snart? Kanske en klubbturné i höst? Kent är i alldeles för lysande form för att sitta och uggla hemma. Tack på förhand.

ARTIKELN HANDLAR OM