Peace & Love backar - bjuder in Kartellen

Mu mu.

Peace & Love gör en kovändning – Kartellen bjuds återigen att spela efter en massiv artistbojkott.

– Om de gör rätt nu så är det lugnt för oss, säger Kartellens frontfigur Sebastian Stakset.

För tre dagar sedan avbokade Peace & Love hiphopgruppen Kartellen.

Då hade sponsorn Dalarnas tidningar nyligen brutit samarbetet med festivalen på grund av att Kartellen skulle uppträda.

Festivalens motivering till den plötsliga avbokningen var att gruppens ageranden inte var förenliga med festivalens värderingar.

Beskedet ledde till en stor artistbojkott och bland andra Stefan Sundström och Ebbot Lundberg hoppade av festivalen.

Men som Nöjesbladet kunde avslöja redan under fredagen har Peace & Love vikt sig.

Kartellen är återigen välkomna att uppträda på festivalen – något som bekräftades via ett pressmeddelande på hemsidan vid 16.30-tiden.

I pressmeddelandet ber festivalens styrelse om ursäkt till Kartellen, fansen och övriga artister. Det står att avbokningen först skedde till följd av att Dalarnas tidningar bröt samarbetet och att festivalen agerade rationellt utifrån ett ekonomiskt ställningstagande.

”Vi förlorade för en kort stund hjärtat i vår ståndpunkt, som varit stommen från början. Vi känner oss förnedrade av situationen men framför allt känner vi en stor besvikelse på oss själva”, står det i pressmeddelandet undertecknat styrelsen genom Tiina Olsson och grundaren Jesper Heed.

Samarbetet med Dalarnas tidningar är helt avbrutet, står det också i pressmeddelandet.

Sebastian Stakset, frontman i Kartellen, godtar festivalens ursäkt.

– Det betyder jättemycket att de erkänner att de gjort fel. Jag tror att debatten som varit är nyttig för musiken och samhället, säger han.

I festivalens pressmeddelande står det att Kartellen kommer att uppträda. Men enligt Stakset är det inte helt säkert ännu.

– Vi diskuterar det nu och allt beror på hur de artister som varit solidariska mot oss och tagit ställning väljer att göra. Om de också uppträder så spelar vi definitivt på festivalen. Nu är det viktigt för oss att visa solidaritet mot dem, säger han.

Stefan Sundström hälsar att han väljer att spela på festivalen efter beskedet under lördagen.

– Jag hakar självklart på. Det hade varit en stor sorg att skita i Peace & Love, som är Sveriges hjärta. Strejk lönar sig! Alla borde prova, skriver han i ett mejl.

Ebbot Lundberg svarar inte på hur han kommer att agera.

– Till rätt pris dyker jag upp med alla mina sponsorer! Jag kommer med ett vakande öga att stå vid sidan i polisuniform och se till att allt går rätt till under konserten deras, skriver han i ett sms.

Dömd för hot

Stakset är tidigare dömd för olaga hot riktade mot SD-ledaren Jimmie Åkesson och Kartellen-medlemmen Leo Carmona avtjänar livstidsstraff i Finland efter att ha dömts för anstiftan till mord.

Men den starkt vänsterpolitiska gruppen tror inte att domarna låg till grund för avbokningen. Sebastian Stakset har tidigare sagt att det är högerkrafter som låg till grund för beslutet.

– Peace & Loves beslut är det mest odemokratiska jag har varit med om på länge och går mot deras värderingar. Det är valår och vi får inte uttrycka politiska åsikter, för då blir vi strukna? Det är helt absurt, har han sagt till Nöjesbladet.

Tiina Ohlsson är ordförande för Peace & Love foundation.

– Vi blev skärrade av Dalarnas tidningar beslut och agerade förhastat och felaktigt när vi avbokade Kartellen. Vi vill rätta vårt fel och känna att vi står för en värdegrund om rättvisa och mångfald där ekonomi inte är det primära, säger hon.

Storsjöyran backar Kartellen

Enligt TT har tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund affärsuppgörelser med festivalen Storsjöyran där Kartellen uppträder i sommar.

Tidningarna ingår tillsammans med Dalarnas tidningar i koncernen Mittmedia.

Men Östersundstidningarna väljer att inte agera mot Storsjöyran som Dalarnas tidningar agerade mot Peace & Love

– LT och ÖP kan inte lägga sig i vilka artister Yran bokar, vi vill ju inte heller att de ska lägga sig i vad vi skriver, säger Elin Lemnert, privatmarknadsansvarig på Mittmedia i Östersund enligt TT.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN