Rockbjörnen

Han lämnar metalbandet: ”Alltid haft svårt för metal”

Av: 

Karin Dofs

Fanny Edstam

ROCKBJÖRNEN

Zandro Santiago: Därför lämnar jag Dead by April

Han hoppade Dead by April.

Nu berättar sångaren Zandro Santiago om turbulensen bakom beslutet.

– Jag är ju en pop-kille som vill hålla på med popmusik. Jag har alltid haft svårt att identifiera mig med metal, säger han.

Zandro Santiago, 35, säger att funderingarna på att lämna Dead by April har funnits sedan i våras.

– Jag känner att jag inte hör hemma i bandet längre och att jag inte har fått tillräckligt med utrymme att vara kreativ. Det finns redan ett koncept som är färdigt kring hur allting går till. Det får man köpa i det bandet, men som jag känner att det är dags för mig att gå vidare, säger han.

Förra året fick medgrundaren av bandet, Jimmie Strimell, sparken. Trummisen Alexander Svenningsson lämnade gruppen i februari i år.

Turbulensen med medlemsbyten fick Santiago att tappa fokus och lust.

– För mig handlar musik om att jag måste vara stimulerad annars blir det som vilket jobb som helst. Då slutar man på det jobbet. Mår jag inte bra på ett jobb så slutar jag.

Gillar inte metal

En annan viktig anledning är att Santiago inte är jätteförtjust i metal.

– Jag är ju en pop-kille som vill hålla på med popmusik. Jag har alltid haft svårt att identifiera mig med metal, säger han.

Gruppens frontfigur Pontus Hjelm, 32, säger att han inte förstår varför Zandro Santiago gick med i bandet.

– Om man hoppar på ett band med färdigt koncept och vill ändra på det, då har man inte köpt det, säger han.

”Egocentrisk”

Hjelm menar att Santiago inte kände att han fick något utrymme eftersom att han är lagd åt det egocentriska hållet – något som fansen ska ha känt av.

– Vi tycker inte att Zandro har skött det speciellt bra, nu kan vi lägga energi på rätt saker och jag kan åter igen ställa mig bakom mikrofonen och sjunga. Det är en klar majoritet av vår fanbase som har svårt med Zandro och hans attityd, de har lämnat våra spelningar för att han har varit egocentrisk.

Zandro Santiago håller inte med om kritiken.

– Att jag varit egocentrisk kan jag inte känna igen mig i, att jag har velat ha en solokarriär har jag varit öppen med sedan dag ett, säger han.

”Alla ska jobba”

Trummisen Marcus Rosell ställer sig bakom Pontus Hjelm och menar att Zandro inte varit tillräckligt delaktig i bandet.

– Han var inte med oss på samma sätt som vi andra. På ett möte frågade jag om han ville vara med i bandet, och sa att han verkade sakna drivkraft. Då svarade han att han helst ville hålla på med något nytt. Tiden mellan gig ville han hålla på med solokarriären. På ett företag ska alla jobba, det funkar inte alls, säger han.

I december släpper Zandro Santiago sin debutsingel som soloartist. I början av nästa år står han på Operahusets scen i Malmö, i rollen som St Jimmy i Boradway-musikalen ”American Idiot”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Rockbjörnen

/

Rockbjörnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen