Rockbjörnen

PRESENTERAS AV

’Förvänta er inte Springsteen’

Den svenska björnstammen återhämtar sig efter sågningar & hårt schema: Tappade lusten

Den svenska björnstammen är bandet som ”inte kan spela musik”.

Dåliga recensioner och för många spelningar har klubbat dem. Nu reser de sig på nytt.

- Det var ganska tufft, säger bandmedlemmen Åke Olofsson.

”Någon borde låsa in Den svenska björnstammen i Norrköpings konsthall” skrev Nöjesbladets ­recensent Per Magnusson om bandets debutskiva för två år sedan.

”Glömde mixerbord”

Åke Olofsson läste ­recensionen i Norge. Han hade inte sovit på två dygn och hans lika sömnlösa bandkamrat hade precis blivit av med packning till ett värde av 25 000 kronor.

– Vi hade glömt mixerbordet i Åre också. Det var ganska tufft, ­säger han.

Då hade Den svenska björnstammen genomfört två spelningar på en totalt 75 stopp lång turné. Båda ­hade gått dåligt. Bandet, som mest bara dj:at innan superhitten ”Vart jag mig i världen vänder” flängde ut dem i ­offentligheten, fick hets­lära sig att spela instrument på en månad. Det intensiva spelschemat sög musten ur dem.

– Det blev för mycket. Man tappade liksom lusten att göra musik. Det tog ett halvår att återhämta sig, ­säger Åke Olofsson.

Halvåret passerade, ­sedan började arbetet med en ny skiva. Sjumanna­bandet har skrivit musiken på en herrgård utanför Norrköping, där flera av medlemmarna är bosatta.

På gården gör de även ­annan ”pretentiös konst” såsom serieromaner, graffiti, modellandskap samt dokumentärer om gruvsamhällen - och tjänar ­ungefär 10 000 kronor i ­månaden efter skatt på skapandet.

I vår är det dags för en ny turné.

– Vi är bättre på att spela nu. Någon som förväntar sig Bruce Springsteen kanske blir besviken, men folk vet att vi lär oss, säger Åke Olofsson.

Bred publik

Han beskriver relationen till publiken som bra, och bred. För Den svenska björnstammens mest trogna lyssnare är mellan 14 och 65 år.

– Två äldre damer brukar hjälpa till med affischering. En av dem arbetar som vinimportör. Det finns en herre på Trafikverket också. Han börjar varje möte med att spela upp videon till vår låt ”Hata allt”, för att lätta upp stämningen l­ite, säger Åke Olofsson.

Det här är Den svenska björnstammen

Bandet består av Dan Brännvall, Mattias Göransson, Kim Dahlberg, Ambjörn Göransson, Klas Isaksson, Petter Frisendahl och Åke Olofsson.

De slog igenom 2011 med hitten ”Vart jag mig i världen vänder”. Senare samma år släpptes nästa singel ”Svalkar vinden”. ­Hitlåtarna följdes av debutskivan ”Ett fel närmare rätt” 2012.

Den 23 april släpper Den svenska björnstammen nästa album, ”I förhållande till”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN