”De sa att jag hade blivit galen”

ROCKBJÖRNEN

Neil Young om att bli utbuad av publiken – och nya turnén

1 av 4 | Foto: SPELAR PÅ WAY OUT WEST Neil Young uppträder i Göteborg i kväll och har inga planer på att upprepa sin antikrigsturné. ”Nej, nej, det här är en mer personlig turné”, säger han.

BERLIN. Neil Young filmade sin turné med Crosby, Stills, Nash & Young.

Filmen visar hur arg publiken blev.

– Det var det mest nervösa jag gjort på scen, det farligaste, säger Neil Young. Jag vill inte göra det igen.

Hans konsert i Göteborg blir annorlunda.

En cd med Crosby, Stills, Nash & Youngs antikrigsturné har nyligen släppts. Samtidigt är Neil Young ute på en ny turné.

I kväll spelar han på Way Out West.

I år turnerar du runt Europa. Är det lika politiskt?

– Nej, nej, det här är en mer personlig turné, säger Neil Young, 62. Jag vill inte vara som tv-kanalen CNN, inte upprepa mig. Jag har redan sänt den historien.

”Som ett träningsläger”

Han pratar om ”Living with war”, där han tillsammans med Crosby, Stills & Nash åkte runt USA 2006 och sjöng om krig och om att ställa president Bush inför riksrätt.

– ”Living with war” var som ett uppdrag, säger han. Jag accepterade ingenting som inte passade in i det uppdraget. Jag ville inte ha mellansnack som distraherade.

Hade ni ett träningsläger först?

– Repetitionerna var som ett träningsläger. De andra förstod inte riktigt. ”Vi vill sjunga en sång om valarna.” Nej. Vi sjunger om kriget och politik.

På den här turnén spelar han sololåtar från hela sin karriär. Sånger som hans fans älskar. Men i filmen ”CSNY Deja vu” visas hur många i publiken buar, lämnar arenan och skäller på artisterna.

– Jag har hört det till leda, säger Neil Young. ”Han har blivit galen. Han fick en hjärnblödning så därför gör han tokiga saker.” Jag märker när jag når fram till folk.

Tror på Obama

Han välkomnar diskussionen.

– Folk blir arga av olika skäl. Ett bra skäl är om de verkligen tror på något och jag har förolämpat dem. Det är ett bra skäl att bli arg på mig. Det viktiga är att de pratar med varandra. Det kvittar vad de tycker om mig. Vad diskuterar de i bilen på väg hem från konserten?

Neil Young är kanadensare, men tycker ändå att han har rätt att ha åsikter om amerikansk politik. Om misstaget att välja George Bush till president.

– Bush hade aldrig varit utanför amerikansk mark när han blev vald, säger han. Vad vet han om världen?

Blir det bättre med en ny president?

– Jag hoppas det. Jag tror på Barack Obama. Jag träffade honom på Farm aid 2006. Jag sa ”du kommer att bli USA:s nästa president”. Barack bara tittade på mig och skrattade och sa ”jag är för ung”.

ARTIKELN HANDLAR OM