”Jag älskar alla mina björnar”

avMartin Söderström

ROCKBJÖRNEN

Per Gessle om sina 13 bronsnallar och nya plattan med Roxette

Har har varit artist längre än Rockbjörnen funnits.

Men själva galan har han aldrig varit på.

Aftonbladet tog chansen att prata priser, björnar, kraschade knän, konsertminnen och Roxette med Per Gessle.

– Rockbjörnen har alltid varit ett tungt pris eftersom det är tidningens läsare som röstar, säger­ han.

Foto: PETER WIXTRÖM
”VI VANN HELA TIDEN” Per Gessle är en stolt ägare av 13 rockbjörnar. ”Det är ett tungt pris”, säger han.

Han har vunnit fler än de flesta. 13 stycken genom åren, för att vara exakt. Både solo, med Gyllene Tider och med Roxette. Inte så konstigt kanske. Inte bara är Per Gessle, 51, en av de största svenska popartisterna genom tiderna. Han har dessutom varit aktiv som musiker under hela Rockbjörnens existens. Något som ger en unik inblick i en musikbransch som förändrats radikalt.

Så, är det Rockbjörnen som älskar Per Gessle, eller är känslorna besvarade?

– Som alla priser är Björnen bäst när man vinner den. Skämt åsido, Rockbjörnen har ju alltid varit ett tungt pris eftersom det är tidningens läsare som röstar, säger han till Nöjesbladet.

”Fått ett uppsving”

De egna nallarna i brons förvarar Gessle på sitt eget hotell Tylösand (”till allmän beskådan”) och på frågan om vilken av alla björnarna som är hans favorit blir svaret diplomatiskt (”jag älskar dem alla”).

Att Rockbjörnen numera lägger fokus på livemusik ser Per Gessle inte som det minsta konstigt.

– Det är inte speciellt oväntat. Live­musiken har ju fått ett uppsving medan skivförsäljningen dalar. Jag har överraskat mig själv med att spela mer live än någonsin de senaste åren. Jag älskar det verkligen och kommer nog aldrig att kunna sluta, säger han.

Vad är det bästa respektive sämsta med att vara­ artist i?dag jämfört med för 30 år sedan?

– Det är en förändring på gott och ont. Musiken har blivit mer tillgänglig för alla, och det är såklart härligt. Tyvärr har det också blivit svårt för de flesta artister och låtskrivare att försörja sig i och med den digitala tekniken och en allmän uppfattning om att musik ska vara gratis. Det är en trist utveckling som inte gynnar någon i det långa loppet.

Fokus på Marie

Marie Fredriksson.

För närvarande delar Per Gessle sin tid mellan Halmstad, Stockholm och Skåne. Ett nytt album med Roxette spelas in för fullt i olika studior. Arbetet har pågått sedan i januari och Gessle räknar med att det ska vara färdigt i höst.

– Vi har spelat in nio låtar hittills och det känns fantastiskt bra. Vår ambition har varit att göra ett klassiskt Roxette-album, typ ”Look sharp” eller ”Joyride”. Stora­ ballader där Marie får ta för sig och kaxiga, envetna poplåtar med smittsamma hooks, säger han.

Vad känner du för Roxette i dag?

– Jag är antagligen Roxettes största fan och jag är väldigt tacksam att få fortsätta jobba med Marie. Det var inte självklart, som alla vet. Jag har försökt att skriva ruskigt bra låtar till henne. Framtiden får utvisa om jag lyckats.

Årets Rockbjörnen­gala går av stapeln i september. Vad minns du själv från tidigare Rockbjörnen-galor?

– Oj, jag minns härligt dyra representationsmiddagar som Aftonbladet bjöd på i samband med att vi skulle hämta priserna. Vi vann ju hela­ tiden ett tag?... Men själva galorna gick jag aldrig på. Det var för mycket folk.

ARTIKELN HANDLAR OM