”Man känner sig lite lurad”

ROCKBJÖRNEN

Inbitna fans oroade inför Springsteen-konsert

1 av 3

På lördag gör Bruce Springsteen den första av totalt tre Sverigespelningar i sommar med The River Tour.

Nu oroar sig delar av fan-skaran över att konserten inte kommer bjuda på vad den ”lovat”.

– Jag tror att folk känner sig lurade, för vi är ganska många som har sett fram emot att få höra hela The River, säger Springsteenfantasten Pär Lönegård.

När Bruce Springsteen och The E Street Band förra året annonserade att de skulle ut på turné igen så var det i samband med att cd- och dvd-boxen ”The ties that bind” skulle släppas – en tillbakablick till det dubbelalbum som gavs ut 1980.

I USA har ”Bossen” som ett led i detta valt att framföra samtliga låtar på ”The River” från början till slut på sina spelningar.

När turnén senare tog ett stort kliv över Atlanten till Europa var det många som tog för givet att samma koncept skulle gälla även här.

En av dem var Pär Lönegård, mångårigt Springsteen-fan och entusiast.

– Jag såg honom första gången på Hovet 1981, extrakonsertern, och nu tänkte jag att jag äntligen skulle få se en spelning som kunde bräcka den. Men det ser ju ut som att det blir ytterligare en Springsteen-konsert i mängden nu, säger Pär Lönegård, vars oro till viss del är befogad.

Färre låtar från albumet

Under de inledande konserterna på Europa-turnén har antalet låtar från The River nämligen sjunkit succesivt. I Barcelona framfördes tolv av totalt tjugo låtar från dubbelalbumet, i München endast sex.

– Och då ingick The River och Hungry Heart som han ändå alltid spelar, säger en förbryllad Pär Lönegård.

Mycket tyder alltså på att Springsteens låtlista har anpassats för en mer arenavänlig konsert här i Europa.

Stor ilska på Springsteen-forum

Pär Lönegård är inte ensam i sin oro. På fansajter så som springsteen.se, ett diskussionsforum helt tillägnat Springsteen-relaterat material, får han medhåll från många.

”Detta är INTE "The River-tour". Detta är i mångt och mycket ett stort jävla helgerån, ett jävla skämt. Visst, tidigare albumturneer har också eskalerat i att endast innehålla 1-3 låtar från det aktuella albumet. Nu är dock skillnaden att det inte är något nytt album som ligger till grund för turnén, skriver aliaset ”Leif-Ove”.

En person med Aliaset ImGoingDown beskriver det mer kortfattat.

”Vilketalbumsomhelst-Tour fortsätter”, konstaterar hen.

”Inte lurat någon”

Arrangören bakom konserterna, Live Nation, beklagar om vissa fans känner frustration, men menar samtidigt att de flesta nog inte gör det.

– Och i sammanhanget är det viktigt att poängtera att Sverigespelningarna aldrig har marknadsförts som att det endast skulle vara fråga om The River-låtar, utan att turnén är en del i 35-årsjubileet av albumet The River. Sen har vi som arrangör inte något makt över att bestämma vilka låtar våra artister tänker framföra under sina konserter, och vi ställer inte frågan heller, säger Kristofer Åkesson, pressansvarig på Live Nation.

På lördag kommer Pär Lönegård och över 60 000 andra att stå på Ullevi, oavsett om majoriteten av låtarna är från 1980 eller inte.

– Det är klart att jag ser fram emot spelningen ändå, men jag tror att den svenska publiken är mogna för att höra hela River-albumet, säger Pär Lönegård.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ullevi

Live