”Jag vill ha koll på pengarna”

ROCKBJÖRNEN

Bryan Adams om turnéliv, extraknäck och välgörenhet

1 av 3 | Foto: Bryan Adams.

Möt mannen som gav mjuk­rocken ett ansikte.

I en exklusiv intervju berättar Bryan Adams om turnerandet, fotokarriären och varför han vägrar förnya sig.

– Det är bättre att hålla sig till det man kan bäst, säger 52-åringen till Nöjesbladet.

Foto: Bryan Adams under ett uppträdande i Budapest, Ungern,

Med över tre decennier som artist och ett tiotal studioalbum i katalogen vore det en grov underdrift att kalla Bryan Adams ”rutinerad”.

Fortfarande levererar den kanadensiske mjukrockaren över 100 liveshower – varje år.

I dagarna besöker han Sverige för två konserter.

– Jag tycker mycket om Sverige. Det finns många fina minnen där, säger han till Nöjesbladet.

Tröttnar du aldrig på att kuska jorden runt?

– Om jag inte gör det så saknar jag det men om jag gör det för länge så vill jag bort från det. Alla musiker går igenom det. När man har varit ute ett tag så tänker man ”Gud, inte ett hotell till”. Man spelar i två timmar och reser i 22. Jag får inte betalt för min musik, jag får betalt för att resa. Men jag klagar inte.

Hur får du tiden att gå på resorna?

– Det bästa som finns för att döda tid på turné är att sova.

Men du kan väl inte sova 22 timmar om dygnet?

– Ha ha nej, men idén låter fantastisk.

”Folk frågar mig alltid”

Du har gjort det här i 35 år, hur länge kommer du att fortsätta?

– Så länge som folk gillar det du gör och du gillar det du gör så är det ingen idé att sätta en tidsram på det. Men om du kommer till en klubb och bara tre personer har dykt upp så kanske det har blivit dags att gå hem.

Senast Bryan Adams släppte ett studioalbum var 2008. Han är osäker på om det kommer att bli något ytterligare – någonsin.

– Det är mycket snack om det och folk frågar mig alltid. Jag har många låtar men jag vet inte vad jag ska göra med dem. Om jag ska göra ett album eller släppa låtarna en och en.

Hur vill du beskriva de nya låtarna?

– Det är ingen skillnad från något annat jag har gjort. Min stil är min stil. Det bästa för mig är att hålla mig till det jag gör och lämna det till ungdomarna att ta det någon annanstans.

Har plåtat Jagger

Bryan Adams har de senaste åren satsat en hel del på sin sidokarriär, den som fotograf. Hans bilder har publicerats i några av de största magasinen och visats på framstående gallerier världen över. Kanadensaren har bland annat plåtat Mick Jagger, Billy Idol och Amy Winehouse.

Det hela började av en slump.

– Jag köpte en kamera och började dokumentera mitt arbete. Jag tog några bilder på människor som publicerades och en annan tidning ringde och ytterligare en. Jag tänkte att ”jag kan ju göra det här”.

Pengarna han tjänar på fotograferandet ger han oavkortat till självbetitlade ”The Bryan Adams foundation”. Stiftelsen verkar globalt för att förbättra barns och ungdomars möjlighet till utbildning.

– Tidigare har jag gett pengar till saker som man kände var bra men inte haft någon aning om vad som händer med dem. Jag ville ha kontroll över vad som hände med pengarna. Jag gillar att ge tillbaka. Det är belönande, tillfredsställande och inspirerande.

Det här hände under sommaren 1969

”Those were the best days of my life”, sjöng Bryan Adams i ”Summer of 69”. Det här hände då:

Fotbollskriget: El Salvador och Honduras utkämpar ett fyra dagar långt krig i juli efter att El Salvador vunnit en fotbollsmatch mot Honduras.

Den första månlandningen: Den 20 juli 1969 blir Neil Armstrong och Buzz Aldrin de första att någonsin sätta sin fot på månen.

Freddie Mercury går ur skolan: Queen-sångaren tar examen från Ealing College i London, Storbritannien med diplom i ”Biogra­fisk konst och design”.

Woodstock: I mitten av augusti hålls vad som skulle komma att bli tidernas mest legen­dariska musikfestival, Wood­stock-festivalen.

ARTIKELN HANDLAR OM