GAGANTISKT

ROCKBJÖRNEN

Det är extra allt i en fantasivärld där inget är förbjudet

1 av 7

Lady Gaga bjuder på en konsert som andas sex, pondus och konstnärlighet.

Resultatet blir en show så hänförande att tårkanalerna öppnar sig.

Jag hade förväntat mig en spektakulär kväll.

En sprakande show.

En fest i klädbyten och påkostad pyroteknik.

… bjuder på glammig dansshow…

Det är ju ändå Lady Gaga vi snackar om.

Samma Gaga som förändrat populärkulturen, omdefinierat begreppet maximalism och gett upphov till en fanskara så trogen och övertygad att den näst intill liknar en politisk rörelse.

Konserten, den andra i rad på Globen, blir dock inte vad jag förväntat mig.

Den blir mycket mer än så.

Efter bara 15 minuter, när ”Born this way” drar igång, börjar jag gråta.

Lyckotårarna rinner på kinderna, för jag kan inte minnas senast jag såg något så fulländat och rakt-in-i-hjärtat-starkt. Det känns som att sugas in i en fantasivärld där allt är tillåtet och inget förvånar.

Sugs ner i köttkvarn

Den 26-åriga sångerskan må vara kort i rocken, men hennes uppenbarelse fyller hela Globen – från första till sista stund.

Showen börjar med att Lady Gaga rider in på scenen på en stor, svart häst, vilket blir startskottet för ett pärlband av effektfulla nummer.

Gagas show är som en blandning av ett skådespel, en rörlig konst­installation och en konsert.

I ena stunden förlöser hon sig själv ur en jättevagina, för att lite senare sugas ner i köttkvarn.

Däremellan leker hon med en enhörning, förvandlar en motorcykel till ett piano och svävar in på scenen som en mäktig snödrottning.

Allt detta med ett gotiskt slott i bakgrunden som tillsammans med ett hologram i taket utgör sceno­grafin.

Leker med sina ”monster”

Det är ett svulstigt framträdande som osar ”extra allt”, och det coolaste är att Lady Gaga aldrig famlar bort sig själv bland alla effekter.

Rösten är gjuten, även i de mest krävande koreografierna, och stjärnan har fullständig kontroll, samtidigt som hon tillåter sig själv att vara spontan och leka med publiken, eller ”little monsters” som de kallas.

Läser kärleksbrev på scen

I ett mellansnack blir det lite julafton på scenen när hon öppnar paket från fansen och läser högt ur deras kärleksfulla brev.

Som mest glänser sångerskan och hennes 15-tal dansare i pondusnumret ”Bad romance” och i det eleganta live­arrangemanget av ”Alejandro”. I kväll bevisar Lady Gaga att hon inte bara är en popstjärna, utan en av musikvärldens främsta konstnärer.

Lady Gaga

Plats: Globen, Stockholm. Längd: Två och en halv timme. Publik: Arrangören vill inte avslöja någon siffra, men det var slutsålt. Bäst: Att hon genuint verkar älska sin publik. Sämst: Att det regnade så mycket i Stockholm att det droppade in från taket. Fråga: När kommer du tillbaka, Lady Gaga?

Tara Moshizi

ARTIKELN HANDLAR OM