Guitar heroes

ROCKBJÖRNEN

I ny film avslöjar The Edge hur han skapar U"-soundet

Foto: Foto: Evan Agostini/AP
Jack White (White Stripes), The Edge och Jimmy Page (Led Zeppelin) och deras gitarrer står i centrum i ”It might get loud”.

BERLIN. ”It might get loud”, heter filmen.

Där berättar The Edge i U2 hur han skapat sitt berömda ljud.

– Jag är fortfarande mystifierad när jag ser filmen, säger han.

”It might get loud” är en dokumentär om tre gitarrister. Jimmy Page i Led Zeppelin och Jack White i White Stripes är de två andra.

De mest intressanta delarna är när The Edge vandrar runt i Dublin och visar de platser där han och U2 först uppträdde. Hur de växte samman som rockband. Hur han experimenterade för att få fram gitarrspelet och ljudet som fick U2 att låta olika alla andra.

– Jag funderade länge på om jag skulle vara med i filmen, säger The Edge, 47. Är det bra att bli dokumenterad så intimt när man skriver sånger och spelar gitarr? Jag tycker filmen lyckas, utan att ta bort mystiken.

U2-atmosfär

I filmen visar han runt i Dublin och demonstrerar sitt unika sätt att spela gitarr. Först spelar han en bit på gitarren utan att ha några effekter alls, och det låter enkelt och odramatiskt.

Så trycker han in alla knappar som förstärker ljudet och ekot. Det han spelar får en större klang och den mycket speciella U2-atmosfären.

I Berlin gjorde U2 några av sina mest minnesvärda inspelningar, och albumet ”Achtung baby”.

– Jag är stolt över att vara med i filmfestivalen, en viktig del av kalenderåret, säger The Edge.

Gore-regissör

”It might get loud” är regisserad av Davis Guggenheim som tidigare gjorde Al Gore-filmen ”En obekväm sanning”.

I filmen finns kul arkivbilder med U2 i unga år. The Edge visar var han som 17-årig skolpojke spelade och klassrummet där de repeterade sedan bandet bildades 1978. När The Edge fortfarande var David Howell Evans.

Förmodligen direkt på dvd

I ramhandlingen förenas de tre gitarristerna i en filmstudio i Los Angeles och spelar tillsammans, samtidigt som de berättar minnen och demonstrerar saker på sina instrument.

”It might get loud”visades på filmfestrivalen i Berlin och kommer att ha USA-premiär på bio i augusti. Till Sverige kommer den förmodligen direkt på dvd så småningom.

ARTIKELN HANDLAR OM