ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

Rockstjärnan om tiden efter otäcka dödskraschen

Uppdaterad 2016-07-12 | Publicerad 2016-06-24

Lars Ulrich öppnar sig i sitt unika sommarprat i P1

År 1986 var Lars Ulrich ur Metallica i förnekelse när bandets basist omkom i en olycka.

Nu berättar Ulrich om tiden efter dödsfallet.
– Det var en fruktansvärd obeskrivbar situation att förlora en medlem i gänget, säger han i sitt sommarprat.

Danska Lars Ulrich, 52, trummis i bandet Metallica är årets första sommarpratare. I sitt avsnitt berättar han om hur bandet påverkades av olyckan som dödade basisten Cliff Burton.
– Vi hade det största bakslaget i vår karriär med den hemska olykan som hände när vi var på turne, säger han i sitt sommarprat.

Det var den 27 september 1986 som bandet var på väg från en spelning i Stockholm till Köpenhamn. Chauffören tappade kontrollen över bussen och körde i diket utanför Dörarp i Småland. Burton, som flög ur ett av bussens fönster omkom när bussen landade på honom.
– Det var en fruktansvärd obeskrivbar situation att förlora en medlem i gänget. På den tiden när man var 22 var det svårt att processa vad som hänt. Vi föll, men reste oss upp direkt och ville fortsätta med Metallica.

”Att förlora en bror”

Sex veckor senare hade bandet en ny basist och fortsatte spela.
– Det var nästan som att vi var i förnekelse. Vi bara fortsatte med skygglapparna på. Vi visste inte vad vi annars skulle göra. När jag ser tillbaka så tror jag att det var det bästa sättet att ta itu med chocken över vad som hänt, att förlora en bror. Att inte stanna upp länge nog för att tänka, säger han.

I Lars Ulrichs sommarprat berättar han även om drömmarna att bli tennisproffs, om sin tonårstid och hur Metallica bildades.

”Sommar i P1” med Lars Ulrich (på engelska) sänds natten mot midsommardagen kl 00.02.

ANNONS