Efter bråken – nu lägger Vikingarna ned

Dansbandet Nya Vikingarna har skakats av interna bråk sedan lanseringen i höstas.

På lördag gör de sin sista spelning ihop på dansbandsveckan i Malung.

– Det är det sista vi gör i år och det inte finns något mer inplanerat, så just nu kommer det inte bli något mer av Nya Vikingarna, säger trummisen Johan Norgren till Nöjesbladet.

Vikingarna lade ner 2004, men återuppstod 2016 som Nya Vikingarna under ledning av nye sångaren Kenneth Wahlberg.

Men sedan dess har bandet drabbats av interna bråk. Tidigare i år skakades Nya Vikingarna av avhopp, där managern Peo Thyrén valde att lämna bandet. Samtidigt lämnade även gitarristen Chris Andersen. Senare framkom dock att Chris Andersen i själva verket sparkades efter att ha anmärkt på Nya Vikingarnas sätt att jobba.

De har bland annat kritiserats för att sångaren Kenneth Wahlberg ska ha mimat på scen och använt sig av förinspelad sång. För en vecka sedan meddelade dansbandet att han sjukskrivit sig på obestämd tid. Då kom Chris Andersen tillbaka – den här gången som sångare.

Och under Dansbandsveckan i Malung har Kenneth Wahlberg ersatts av tidigare sångaren Christer Sjögren.

Spelar upp till en sista dans

Men på lördag gör dansbandet sin allra sista spelning, vilket ett pressmeddelande från Dansbandsveckan i Malung uppger på onsdagen.

”Dansbandet Vikingarna har under 2017 turnerat runt i Sverige och spelat upp till dans. Nu är det bestämt att de gör sin sista under Svenska Dansbandsveckan i Malung. Lördag 22 juli 2017 spelar de upp till en sista dans på dansbana 2 på Folkets Park Orrskogen i Malung med Christer Sjögren som sångare”, skriver Dansbandsveckan i pressmeddelandet.

– Så som vi har förstått det så återgår var och en till sitt. För oss är det ju helt fantastiskt att vi under dansbandsveckan får det som grand finale. Att Christer Sjögren då är med är jättemånga plusfaktorer för oss, förtydligar Lars Bälter, marknads- och medieansvarig, på onsdagskvällen för Nöjesbladet.

Förväntar ni er att fler kommer gå på spelningen efter beskedet?

– Ja, absolut. Det är som att ha vunnit en miljon på lotto. Vi tror ju själva att det här kommer öka attraktionskraften på lördag kväll. 

”Inga dörrar stängs”

När Nöjesbladet når Nya Vikingarnas manager Jörgen Arnemar för en kommentar, vill han dock varken bekräfta eller dementera att gruppen ska lägga ned efter lördagens spelning och avböjer att kommentera ytterligare.

Trummisen Johan Norgren, som även spelade med Vikingarna 2002 till 2004, bekräftar dock att bandet faktiskt gör sin sista spelning – åtminstone för det här året.

– Det är det sista vi gör i år och det finns inte något mer inplanerat, så just nu kommer det inte bli något mer av Nya Vikingarna, säger han och utvecklar:

– Det är som det alltid har varit: Man jobbar projektvis och projekt kan bestå av en eller flera skivor, och så har Vikingarna alltid jobbat. Nu är det ett projekt som avslutas, men det är inga dörrar som stängs nånstans.

Därmed är det inte säkert att epoken ”Vikingarna” går i graven för gott.

– Om det ska spelas in ytterligare en skiva längre fram finns det inga uppgifter om, men det kommer inte bli något mer i år i alla fall. Det här beslutet har nog legat i luften en period. Det kan ha funnits någon enstaka spelning till som har blivit avbokad, det har jag inte koll på, säger Johan Norgren.

Johan Norgren tror dock inte att de interna bråken ska ha föranlett en splittring.

– Jag tycker att det har fungerat alldeles utmärkt i bandet. Sedan har det varit saker som inte varit optimala, meningsskiljaktigheter mellan några personer. Men att det skulle ha någon påverkan på projektet Nya Vikingarna, det tror jag inte.

Christer Sjögren: ”Jag vet ingenting”

Christer Sjögren sjöng i Vikingarna från 1978 till och med 2004, men är inte involverad i Nya Vikingarna.

– Jag vet ingenting om det där. Jag vet att när det står något om Nya Vikingarna så figurerar jag med namn och bild, och det förstår jag i och med att jag var frontfigur i 26 år, men jag har ingenting med uppstarten med Nya Vikingarna att göra. Jag blev tillfrågad att gästa några gånger. Om det blir fortsättning eller inte, har jag ingen aning om, säger han till Nöjesbladet.

Det blir det sista för din del på lördag?

– Ja, absolut. Jag är inte engagerad i mer och har inga mer avtal. Sen om det blir någon fortsättning för bandet och om jag får någon mer förfrågan, det vet inte jag, säger han och fortsätter:

– Min sista spelning med Vikingarna hade vi den tredje juli 2004. Det var den sista med ordinarie bandet. Jag vill inte ha någon synpunkt på Nya Vikingarna i och med att jag inte startat upp det. Jag har inget emot att de gjorde det. Vikingarnas musik får gärna leva vidare men jag vill inte spekulera i någon fortsättning.

Publisert:

LÄS VIDARE