Gaga den bästa sedan Cobain

ROCKBJÖRNEN

till Lady Gagas turnépremiär i Atlantic City

1 av 12

ATLANTIC CITY. Hon gör inget hon inte gjort förut.

Men jag tycker mig ändå få bekräftat vad jag haft för mig hela tiden.

Lady Gaga är det bästa som hänt världens tonåringar sedan Kurt Cobain.

Vi kan ju börja med det minst upphetsande.

Den show Lady Gaga sjösätter i Boardwalk Hall en underbart vacker, nästa sekelgammal mässhäll vid Atlantic Citys berömda boardwalk skiljer sig mycket lite från den hon tog runt världen förra året.

Det är samma anarkistiska hybrid av Cirque du soleil-spektakel, punkkonsert, stippklubbsnummer, Madonna-parafras och freak show a la Brooklyns mest utstuderade underground-scener bara lätt uppdaterad

Spektakulärt

Lite snålt, kan man kan tycka.

En artist med sådana resurser, och sådan fäbless för innovation och framåtskridande, borde vara i stånd att komma upp med nya koncept för varje turné.

Å andra sidan är Monster ball-given så spektakulär och underhållande att den definitivt tål att ses igen; några dansnummer på klätterställningar i scenfonden tar verkligen andan ur en.

Och framförallt för de fans, företrädesvis tonårstjejer och unga bögar, som letat sig till the boardwalk var det alldeles detsamma.

Ny show eller inte, de får sig till livs den mest inspirerande, uppbyggliga dos ungdomskultur några tonåringar varit föremål för sedan den store ungdomsidolen hette Kurt Cobain.

”Ge finger åt alla”

Det är inte bara det att Gaga i sig själv och sin musik är ett rätt fantastiskt exempel på självständighet, kreativitet och tanken att annorlunda och udda inte alla behöver vara fel.

I fräcka monologer talar hon om för sina fans att de är bra som de är och att de ska ge fingret åt allt och alla som får dem att känna sig utanför, betydelselösa, små och fel.

Kalla mig präktig, men efter ett drygt decennium befolkat av popstjärnor som matat sina fans med luft och tom narcissism tycker jag det känns förträffligt.

STORT BILDEXTRA: Lady Gagas turnépremiär – se bilderna!

ARTIKELN HANDLAR OM