Way out west

”Helt otroligt att gå på upp scen nykter för första gången”

Av: 

Felicia Nordlund

ROCKBJÖRNEN

Avantgardet-sångaren Rasmus Arvidsson om livet efter missbruket

Texterna på Avantgardets debutplatta berättar öppet och ärligt om sångaren Rasmus Arvidssons tidigare missbruk.
Men musikvärlden skapar inte alltid de bästa förutsättningarna för den som vill hålla sig borta från alkoholen.

– Jag tar Antabus som gör att jag inte kan dricka. Jag hade verkligen kunnat trillat dit flera gånger om jag inte tagit medicinen, säger Rasmus Arvidsson.

”Det enda sättet att handskas med smärta, var att dricka sönder mitt hjärta. Alltid gömt mig i olika slags rus, men nu smeks jag av morgondagens dagsljus” sjunger Rasmus Arvidsson i låten ”Vita nätter”. En rad som i stort sammanfattar både Rasmus liv och hans nya album.

I mars släppte Avantgardet, bestående av Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg sitt debutalbum ”För många dyra skor och döda ögon”. Genom plattans låtar får lyssnaren följa en man från Nybro ner på missbrukets botten och upp igen.

– Plattan är hundra procent självbiografisk. Jag var tvungen att göra så för att jag skulle kunna stå för den. Min bästa vän Kasper som nämns, knarklangarens namn och summan jag var skyldig honom, allt det är sant.

Står emot frästelserna

Drog- och alkoholmissbruket var högsta prioritet under en lång tid av Rasmus Arvidsson liv, men nu har Avantgardet-sångaren varit nykter i två år.

Sedan det stora genombrottet tidigare i år har bandet hyllats och spelningarna kommit tätare och blivit större. Även om musikerlivet erbjuder en hel del alkohol och droger har Rasmus Arvidsson hittat ett sätt att hantera frestelserna.

– Jag tar Antabus som gör att jag inte kan dricka. Jag hade verkligen kunnat trillat dit flera gånger om jag inte tagit medicinen. Den blir som någon som håller dig i handen genom frestelserna, säger han.

LÄS OCKSÅ

Exklusiv premiär: ny rockvideo med Avantgardet - Musikbloggen

Nykter på scen

I ett tidigare skede av livet använde Rasmus Arvidsson alkoholen som ett sätt att hämta kraft och stilla sina nerver. Det blev en form av självmedicinering som han nu har lärt sig att leva utan.

– Det var helt otroligt för mig att gå upp på scen nykter första gången. Det var som att jag upplevde allt för första gången. Det finns en jävla renhet i nykterheten som skär igenom alla lager, säger han och fortsätter:

– Jag blir tusenfaldigt belönad nu när jag kan stå på scen nykter och släppa en skiva som blir hyllad. Då vet jag att det inte är alkoholen eller några droger som kan ta åt sig äran. Det är verkligen jag som har lyckats.

Spelar under Way out West

Avantgardet är aktuella med en klubbspelning under Way out West och Rasmus Arvidsson är peppad på att inta scenen.

– Way out West är den festivalen som är störst för mig, alla mina stora idoler är från Göteborg. Så det är sjukt stort.

Nytt för i år är att festivalen satsar på ett bredare alkoholfritt sortiment och har lanserat ett eget alkoholfritt mousserande vin.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ med alkoholfria barer. En festival behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med 15 öl. Den normen måste bort.

Men Rasmus Arvidsson är också noga med att påpeka att han inte vill säga åt andra hur de ska leva sina liv.
– Jag menar inte att folk måste sluta dricka. Det finns ju väldigt många människor som kan hantera alkohol, även om jag inte är en av dem, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Arrividerci, Avicii: ”Han är den mest begåvade låtskrivaren”

ÄMNEN I ARTIKELN

Way out west

Rockbjörnen

Missbruk