”Turnélivet kan verka mer glammigt än vad det är”

ROCKBJÖRNEN

BILDEXTRA: Följ med Molly Sandén på turné

1 av 13

SUNDSVALL. Hon är nominerad till en rockbjörn för tredje året i rad.

För Nöjesbladet berättar Molly Sandén om turnélivet och hur det känns att fira tio år som artist.

– Jag tror på ödmjukhet, men man får ändå ha lite krav för att orka med, säger hon.

– Den är inte så lyxig som den vill ge sken av.

Molly Sandén, 24, pekar på registreringsskylten till turnébussen som tar henne land och rike runt hela sommaren. "Lyxvan", står det. Hon skrattar.

– Bussen är typ det närmsta hem man kan komma, eftersom man spenderar så mycket tid i den. Men scenen är ju "hemma" egentligen.

I september firar Molly tio år som artist. Karriären har gått i ett via några av Sveriges största tv-program, hitsinglar som ”Freak” och ”Youniverse”, och en flytt till Los Angeles och sedan hem igen.

– Jag är så gammal, haha. Den låten som jag slog igenom med i Junior Eurovision finns inte direkt med på min setlist idag. Alltså den texten... Lyssna inte på den. Men jag är ändå stolt över den, jag menar jag var 13 när jag skrev den så give me a break, säger hon.

”Inreder hotellrummet”

Kravallstaketet framför scenen på torget i Sundsvall ockuperas av ett gäng unga tjejer som varit där sedan morgonen. Det står "Molly" skrivet i pannan på en av dem.

– Vad mysigt att det är så många här redan, säger Molly i mikrofonen och ber samtidigt ljudteknikern att höja hennes egen röst i medhördningen.

– ”Freak” är fortfarande den låt som är mest känslosam för mig att köra på scenen. Jag får en sån stark connection till den, jag tänker på det varje gång jag kör den... På hela responsen kring låten och hur viktig den är för mig och har varit för andra.

Bandet har redan kollat stora delar av det instrumentala innan Molly är på plats. Hon har passat på att hinna med ett annat möte under tiden.

– Nu när man gjort det här ett tag är man mer otålig med väntan och sådana saker. Det är jobbigt att vänta på ett hotellrum, eller att bli ståendes någonstans, om man åkt i sju timmar och inte får landa. Man får sällan landa när man är på turné, säger hon.

– Nu har jag ju bussen, men man slussas runt så mycket och då är det skönt om det finns ett rum där man kan få vara ifred. Jag brukar alltid inreda mitt hotellrum så det känns lite mer hemtrevligt.

Hon tystnar.

– Och sen... det är så himla härligt med folk som är glada. Tyvärr är det inte alltid självklart, med människor som brinner för sina jobb. När folk gör det, då blir man glad själv. Jag tror på ödmjukhet, men man får ända ha lite krav för att orka med.

”Ingen hybris”

Bakom scenen står ett tält som agerar loge innan spelningen. Molly har redan gjort sig klar på hotellrummet.

– Turnélivet kan verka mycket mer glammigt än vad det är. En loge kan vara en skrubb i en restaurang, där man står bland alla backar med pant. Andra gånger är det ett tält på ett torg eller en buss. Men det är inget fel med det.

Vad står det på din rider?

– Jag har inte så konstiga saker på min rider. Vatten, handdukar, speglar, "basic" grejer som man behöver för att stå på scenen. Sedan är det alltid trevligt att skåla i något efteråt. Jag har ingen överdriven hybris eller divafasoner, säger hon.

– Men sedan har vi alltid en överraskning på ridern! Det kan vara vad som helst. Det har varit en fin målarbok eller ett spel... "Gärna sällskapsspel" står faktiskt i en parantes. Det är alltid kul att komma till en ny stad och köra lite med gänget. Jag blir alltid så extremt tävlingsinriktad, haha.

Molly kan vinna en rockbjörn för ”Årets kvinnliga liveartist” och är nominerad för tredje året i rad. Förra året uppträdde hon med hitlåtarna ”Freak” och ”Like no one's watching”.

Men när det gäller musiken är hon inte riktigt lika tävlingsinriktad.

– Det är fint att bli nominerad. Folk får gärna rösta på mig, men jag känner verkligen att Miriam Bryant förtjänar en rockbjörn i år, säger hon.

Det här är Rockbjörnen

Rockbjörnen är Sveriges äldsta musikpris där fansen röstar fram sina favoriter i nio olika kategorier.

Galan, och prisutdelningen, går av stapeln i Kungsträdgården den 16 augusti och programleds av artisten Oscar Zia och Nöjesbladets Frida Söderlund.

Galan början klockan 20:00 och det är gratis inträde för ­alla, samtidigt som det livesänds på aftonbladet.se för alla som inte kan vara på plats.

Tidigare vinnare av Rockbjörnen är bland andra Zara Larsson, Håkan Hellström, Kent, U2, Madonna och Justin Timber­lake.

Förra året slog Rockbjörnen publik­rekord när 15 000 personer fanns på plats i Kungsträdgården.

ARTIKELN HANDLAR OM