Vi jagar den där känslan hela tiden

ROCKBJÖRNEN

Nya Rockbjörnens redaktör Martin Söderström om sina bästa live-upplevelser

Foto: Håkan Hellström.

Den bästa konsert du sett är kanske bara dagar bort.

Nu laddar vi om.

För en ny sommar med nya minnen för livet.

Foto: Martin Söderström.

– Vilken är den bästa konsert du sett?

Frågan dyker upp ibland. Det blir ju så när man arbetar med och omges av personer som tillbringar orimligt mycket tid med att rangordna populärkultur. Sortera in i fack, lista saker. Det är lätt att dras med. Börja svamla om Morrissey på KB i Malmö, Depeche Mode på Sparta­stadion i Prag, Glasvegas på O-baren, Håkan Hellström på Annexet, Lucksmiths på Pop Dakar eller kanske Atari Teenage Riot på Fanclub.

Eller vad det nu kan ha varit som fick blodet att koka, ögonen att tåras eller benen att brista ut i dans, dans, dans. Vi har alla våra konsertminnen och vi bär dem med oss genom livet.

Det heter att albumet är dött, att musiken konsumeras på nya sätt. Kanske är det sant, kanske inte. Men livemusik, konserter, har alltid handlat om en akut känsla av här och nu och något som aldrig kommer tillbaka. Om ögonblick när tiden stannar och det enda som betyder något är det som händer mellan dig och personerna på scenen. Det brukar kallas magi när det görs rätt.

Jag är beredd att hålla med.

Somliga av oss har fortsatt att jaga den där känslan genom hela livet. Fortsätter att älska känslan av kollektiv extas och oförlåtande kravallstaket mellan revbenen. Fortsätter att utsätta oss för trängsel, regn och sönderhoppade fötter. För inget annat kommer i närheten, nästan ingen annan känsla kan bli lika levande.

Det är ju på scenen det händer. I sommar kanske mer än någonsin tidigare.

Vi ses vid kravallstaketet.

ARTIKELN HANDLAR OM