Dansbandsveckan efter sexanmälan: ”Det är åt helvete”

avAgnes Aronsson

1 av 3 | Foto: Elvira Pihl / AFTONBLADET /ELVPIH
Jenny Carlsson hoppas på en bättring framöver.

Ännu en festival.

Ännu en anmälan om sexualbrott.

Trots arrangörens förberedelser inför Dansbandveckan i Malung gick det inte att förhindra.

– Det är bedrövligt. Jag hoppas att det blir en bättring framöver, säger festivalbesökaren Jenny Carlsson.

Det är trevlig stämning, det är dans, det är livespelningar. Dansbandsveckan i Malung lockar även i år många besökare, men precis som vid liknande arrangemang – senast under Bråvallafestivalen – har sexualbrott anmälts.

– Jag tycker det är fullständigt åt helvete. Jag blir förbannad när tjejer inte ska kunna gå ut och känna trygghet, och gå ut och ha kul, och just det här att vi jävla karlar ska vara och tafsa på tjejer på olika vis. Jag tycker att det är åt helvete helt enkelt, säger Lars Bälter, marknads- och medieansvarig på Dansbandsveckan.

Tidigare under veckan rapporterades det om en misstänkt våldtäkt mot en kvinna i 18-årsåldern under Dansbandsveckan i Malung. Vid 04.45-tiden på tisdagsmorgonen larmades en polispatrull till en camping i anslutning till evenemanget. En misstänkt gärningsman i 40-årsåldern kunde efter några timmar gripas men frigavs efter beslut av jouråklagare.

– Där dansen äger rum har vi både ordningsvakter och andra människor, men där ute har vi ingen kontroll och inga resurser att ha människor. Vi vet ju inte, det kan ju hända var som helst, säger Lars Bälter.

Vill ni inte lägga mer resurser i förebyggande syfte även utanför parken?

– Det finns så många olika campingområden under den här veckan. Det är både privata och föreningsdrivna och företagsdrivna. För oss är det en omöjlighet att ha koll på alla de här områdena där folk finns.

Finns det någonting som ni skulle kunna förbättra?

– Nej, jag känner att vi har haft genomgångar med polisen och information om hur vi ska hantera de här situationerna, både utifrån ett sexuellt ofredande och våldtäkt. Vi har fått checklistor från polisen som ordningsvakterna och funktionärerna har under dansen på kvällarna. Vi har förberett oss och jag tycker att vi har varit föreseende så mycket vi kan, säger Lars Bälter.

”Inte helt trygg”

Jenny Jones, 33, från Örebro ser Dansbandsveckan som årets höjdpunkt och befinner sig i Malung hela veckan. Hon känner sig inte oroad för sin egen säkerhet.

– Nej, inte ett dugg. Jag är inte rädd alls, säger hon.

Nöjesbladet möter också Jenny Carlsson, 27, från Lysvik i Värmland. Hon står utanför dansbanan där Foxie och Framed spelar under onsdagkvällen och håller handväskorna åt sina vänner som är på dansgolvet. Hon har befunnit sig på Dansbandsveckan både under måndagen och onsdagen, och hennes festivalupplevelse har enbart varit positiv.

– Jag tycker det är jättebra stämning, det är roligt, det är mysigt, det är fint och perfekt väder, säger hon.

Däremot känner hon en osäkerhet kring att gå runt ensam utanför området.

– Jag tycker att jag har ganska bra folk omkring mig hela tiden, men det är klart att om jag skulle gå själv så vet jag inte. Man känner sig inte helt trygg, och jag förstår dem som inte känner sig helt trygga, säger hon.

Hon har sett rapporteringen från tisdagen.

– Det är jättetråkigt, vad ska man tänka om det? Det är bedrövligt. Jag hoppas att det blir en bättring framöver. Jag tycker att det får ganska mycket uppmärksamhet i media och det är bra, och jag hoppas att det ger någonting, säger hon.