Seinabo Seys oro inför Globenspelningen: ”Kallsvettiga mardrömmar”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Seinabo Sey gör sin drömspelning i höst.

Efter sommaren ställer hon sig på Globens scen för en spektakulär konsert.

Men hon fruktar att ingen kommer.

– Det är det jag är mest nervös för, helt ärligt. Jag har kallsvettiga mardrömmar om att jag vaknar i ett ekande Globen, så kom. Snälla.

Hon har drömt om en konsert i Globen sedan hon 13 år gammal såg Destiny’s child uppträda just där.

Nu går drömmen snart i uppfyllelse. Den 5 oktober bjuder Seinabo Sey, 27, in till en arenaspelning som hon beskriver som ”spektakulär”.

– Jag kommer ha släppt en ny skiva då, så det blir två skivor att spela för första gången. Det kanske blir lite gäster också, men framför allt ska jag bara försöka göra min bästa konsert någonsin. Jag har ju stått här och kollat på Beyoncé 50 000 gånger typ och drömt om att stå på den här scenen. Jag måste landa i att jag räcker här inne. Göra som vanligt och förhoppningsvis lite bättre.

Nöjesbladet möter henne mitt på Globens mäktiga arenagolv en tisdagkväll i juli. Seinabo Sey sneglar lite mot de tomma, röda publikplatserna. Hon har precis avslutat en liten och avskalad spelning för endast två personer, en upplevelse som auktionerades ut till förmån för Musikhjälpen förra året.

– Det avdramatiserar det lite. Jag har varit väldigt nervös, men nu har jag ju tom repat här inne, säger hon med ett stort leende.

1 av 3 | Foto: Anna T rnhuvud / AFTONBLADET / 85705
Seinabo Sey.

Nya albumet: ”Det svåraste och fetaste”

Seinabo Sey slog igenom 2013 med låten ”Younger”. I oktober året därpå släppte hon EP:n ”For Madeleine”, som hon tillägnade sin mamma. 2015 släppte hon en EP dedicerad sin pappa. Samma år släppte hon sitt första fullängdsalbum, ”Pretend”.

Hon har fortsatt att bygga upp album nummer två lika lugnt och metodiskt – men med visst motstånd.

– Det är absolut det svåraste jag gjort i hela mitt liv, men också det fetaste jag gjort. Det kom jag nyligen fram till. Jag har inte tyckt det tidigare, men den är jävligt fet alltså.

Hur då?

– Det är en klassisk andra skiva-klyscha, att det är pissvårt typ. Man har haft hela sitt liv på sig att göra den första. Det svåraste för mig tror jag är hur man balanserar ut att använda allt man lärt sig utan att gå för långt från det man redan gjort. Det har också varit lite jobbigt att inte uppträda. Jag trodde det skulle vara nice, men jag saknar det så himla mycket.

– Och det är det fetaste jag gjort, för det är som att den här skivan verkligen har lärt mig att tro på mig själv och våga lita på mina musikaliska instinkter och stå för min sak. Det känns lite som att jag blivit vuxen med den här skivan.

”Nervös”

Nu är det som att det kliar i fingrarna på Seinabo Sey. Hon vill stå på en scen igen, få ut sin musik.

– När jag ställer mig på den scenen i oktober, kommer det vara första gången på två år som jag uppträder så länge och så mycket. Och jag älskar verkligen det här mer än någon annan aspekt av att få vara artist.

Hur är nerverna, med tanke på att det har gått två år sedan sist du gav en konsert på det här sättet?

– Min nerver för mina egna prestationer är faktiskt lugna. Det kan jag kontrollera och jag blir inte jättenervös så länge jag har repat och vet vad jag ska göra. Men jag är såklart nervös över att ingen ska komma hit. Det är det jag är mest nervös för, helt ärligt. Jag har kallsvettiga mardrömmar om att jag vaknar i ett ekande Globen, så kom. Snälla.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN