Löjligt bra, Håkan Hellström

ROCKBJÖRNEN

Det här är så vackert att hjärtat busvisslar

1 av 2 | Foto: Hyllas ännu en gång Håkan Hellström spelar inför halvtomma läktare i Baltiska hallen. Många har tvingats stanna hemma på grund av stormen – och missar en konsert där ”falsksångaren från Västra Frölunda” ännu en gång bara kan få lovord.

MALMÖ. Stormen Sven spottar och svär och fräser utanför.

Många läktare står därför tomma och förutsättningarna kunde vara bättre.

Men trots det:

Så löjligt bra.

Vad ska man säga när allt redan är sagt?

Jag vet inte.

I år har en film som utgår från Håkan Hellströms låtar legat etta på biotoppen. Han fick tre Rockbjörnar i höstas. Senaste albumet ”Det kommer aldrig va över för mig” är den tredje mest spelade skivan i Sverige på Spotify, efter ”Melodifestivalen 2013” och ”18 months” med Calvin Harris. Bara Avicii har över huvud taget spelats mer än Hellström på samma musiktjänst i år. Och enbart turnépremiären i Göteborg i somras drog över 26 000 människor.

När det gäller popularitet är det nog som Håkan själv säger från scen i kväll - nu kan det bara gå utför. Och kanske är det så.

Märkligt nog har faktumet att just ”Det kommer aldrig va över för mig” är den bästa skivan Hellström släppt sedan ”Ett kolikbarns bekännelser” hamnat i skymundan. Alla som gillar eller har gillat Hellström räknar med att han ska vara fantastisk, på skiva efter skiva och kväll efter kväll. Det är ingen överraskning längre.

Ångrar inte lovorden

Och hyllningarna, alla de galna och välförtjänta lovorden som förargat eller förstärkt kärleken genom åren, har varit så gigantiska att de tappat sin betydelse. Jag erkänner mig gärna skyldig till några av dem. Varsågoda. Ångrar inte ett ord.

Snart tänder andra och yngre och mer tidsenliga namn större eldar än Hellström. Snart är han, som så många andra, något som hände och inte något som exploderar nu. Många anser säkert att det redan skedde 2001.

Men innerst inne vet jag att du vill se det här.

Skulle överrösta Globen

Annars missar du hur kören från ”Allsång på Skansen”-bandet ger större och mer sakral tyngd i varje låt de får spela huvudrollen i, från ”Jag har varit i alla städer” till en fullständigt sagolik version av ”Vid protesfabrikens stängsel”.

Du missar hur boxningsmatchen mellan Muhammed Ali och George Foreman genialt nog fladdrar förbi i olyckliga och trösterika kärleksballaden ”Det är så jag säger det”.

Du missar hur Hellström fortfarande inte lever på gamla meriter - den största och längsta allsången, då den lilla publiken skulle överrösta ett fullsatt Globen, sker i nya spår som ”Valborg” och ”Pistol”.

Och den här gången slutar inte konserten efter att Hellström vrålat sitt sista ”ljug för mig” och Charlie Chaplin promenerat bort ur bildskärmarna i ”Du är snart där”.

Han bara spelar vidare

Den här gången slutar det med att alla i bandet och kören sjunger soulballaden ”Fri till slut”. Roddare kommer in och börjar packa ihop scenen och ljuset tänds. Och då går Hellström över i en cover av Maurice Williams And The Zodiacs gamladoo wop-älskling från 1959, ”Stay”.

(Lägg in fem utropstecken här.)

Det är så vackert att hjärtat ställer sig upp och busvisslar.

Räkna med stöd i kväll

Ändå är det förmodligen bara en förrätt, en antipasto. En halvfull Baltiska hallen är en sällsynt kall plats.

Men till alla som ska se Håkan Hellström i Göteborg i kväll, alla som än en gång ska få uppleva stödet och medvinden under en spelning på hemmaplan med ”falsksångaren från Västra Frölunda”, har jag bara två saker att säga:

Grattis och god jul.

Hellströms låtar

Bara dårar rusar in

Du kan gå din egen väg

Dom kommer kliva på dig igen

Street hustle

Kärlek är ett brev skickat tusen gånger

Mitt Gullbergs kaj paradis

Jag har varit i alla städer

Gårdakvarnar och skit

Shelley

Klubbland (plus en snutt av ”Förhoppningar och regnbågar”)

Pistol

Tro och tvivel

Uppsnärjd i det blå

Vid protesfabrikens stängsel

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Ramlar

Valborg

En midsommarnatts dröm

Det är så jag säger det

Extranummer:

När lyktorna tänds

Det kommer aldrig va över för mig

Kom igen Lena!

Du är snart där

Fri till slut

Här kan du se Håkan Hellström

Göteborg i kväll,

Visby 12/12,

Falun 13/12,

Stockholm 14/12,

Västerås 15/12,

Linköping 18/12,

Umeå 19/12,

Örebro 20/12,

Uppsala 21/12,

Huskvarna 27/12,

Karlstad 28/12.

ARTIKELN HANDLAR OM