Då: Succé på Youtube Nu: Hyllas av stjärnorna

avHelena Trus

’Idol’-Andreas: Dirty Loops det bästa jag någonsin hört

1 av 6

De har miljoner fans på You­tube, och hyllas av stjärnor som Stevie Wonder.

– Dirty Loops är det bästa jag har hört i hela mitt liv, ­säger gruppens manager ­Andreas Carlsson.

Trots det har Dirty Loops karriär bara börjat.

Det började i hemlighet, i en replokal på Musikhögskolan i Stockholm.

Skyddade av fyra väggar ställde trion - sångaren Jonah Nilsson, 25, trummisen Aron Mellergårdh, 26 och basisten Henrik Linder, 27, - till med ett "totalt mayhem" som de själva beskriver som ett klassiskt jazzjam.

– Berömmelse var aldrig målet, vi hade inte tänkt göra några låtar live. Vi var som i en egen bubbla. Det var som en hemlig klubb där vad som helst fick hända, säger Jonah Nilsson.

I replokalen gjorde trion covers på reda kända låtar som Britney Spears "Cirkus", Justin Biebers "Baby" och Lady Gagas "Just dance". Den senare testade de att lägga ut på Youtube, utan några som helst förväntningar.

”Är i eld och lågor”

Förra året, efter en knapp vecka ute i den virtuella världen, sprack Dirty Loops trygga bubbla.

Ett telefonsamtal en lördagskväll i februari 2011 från låtskrivaren, skivbolagsdirektören och tv-profilen Andreas Carlsson, och bollen var redan i rullning.

– Första gången jag hörde dem tänkte jag att det var det bästa jag någonsin hört. Musiker från hela världen är i eld och lågor, säger Andreas Carlsson.

I dag har Dirty Loops versioner på redan kända låtar flera miljoner visningar på Youtube.

Det till en början pretentiösa projektet Dirty Loops har snabbt förvandlats till en angelägenhet i USA, där flera världskända musiker uppmärksammat trion.

Stjärnor som den svenske producenten Max Martin, basisten Nathan East, Toto, Brian McKnight och Stevie Wonder har lovordat Dirty Loops. Och på Los Angeles gator blir de igenkända av fans.

Med hjälp av Andreas Carlsson jobbar de mot ett globalt skivkontrakt med den världskända producenten och numera skivbolagsdirektören David Foster på Verve, dotterbolag till Universal Music. Foster har tidigare jobbat med stjärnor som Madonna, Whitney Houston, Michael Jackson, Chicago och Celine Dion.

”Tackade nej till Toto”

– Vårt huvudkrav till skivbolaget är att vi ska få göra den musik vi vill och hålla i allt själva, säger Henrik Linder i Dirty Loops.

Inom ett år släpps Dirty Loops debutalbum med egenskrivet material, en av fyra plattor som ingår i skivkontraktet

– Nu måste vi leva upp till hypen. David Foster har hela världen i sin telefonbok så det är en bra början, säger Andreas Carlsson.

Just nu ligger två hundra spelförfrågningar och väntar.

– Bland annat tackade vi nej till att vara förband till Toto. Vi gör allt tvärtom, att inte tacka ja till allt som kommer i vår väg. Ju fler dj:s som seglar upp för topplistan desto mer intresserad blir jag på folk som kan spela. Musikens återfödelse måste komma med ett nytt band som visar att det är häftigt att kunna spela riktiga instrument. Jag är Dirty Loops största fan, säger Andreas Carlsson.

1 av 3

Vi slog också igenom på Youtube

 Singer song-­writern Ulrik Munther, som ­vunnit stor uppmärksamhet tack vare sina ­videos på Youtube. Han tävlade i Melodifestivalen i Globen i mars.

Rebecca Black, 13, som lade upp en egenproducerad musikvideo till låten ”Friday” som en månad senare blev den mest ogillade på Youtube någonsin med 3 miljoner negativa röster. I maj förra året hade videon över 154 miljoner visningar på Youtube.

 Pop-sångaren Justin Bieber: Upptäcktes 2008 av Scooter Braun, som hittade Biebers videoklipp av en slump på You­tube. Flickidolen Justin Bieber är den förste som uppnått över två miljarder träffar på Youtube.

ARTIKELN HANDLAR OM