– Det är tufft att vara popstjärna

Av: Sandra Wejbro

Publicerad:
Uppdaterad:

Låtskrivarna Karlsson,Winnberg och Wyatt sadlade om och startade bandet Miike Snow

Svårstartat Trots framgångarna som musikproducenter fanns alltid den verkliga drömmen om att starta ett band för Christian Karlsson, Pontus Winnberg och Andrew Wyatt. ”Jobbet kom alltid i vägen. Vi höll på och avvecklade låtskivandet i två år innan vi helt kunde lägga det åt sidan”, säger Christian Karlsson.
Foto: Foto: OLLE KIRCHMEIER/ROCKFOTO
Svårstartat Trots framgångarna som musikproducenter fanns alltid den verkliga drömmen om att starta ett band för Christian Karlsson, Pontus Winnberg och Andrew Wyatt. ”Jobbet kom alltid i vägen. Vi höll på och avvecklade låtskivandet i två år innan vi helt kunde lägga det åt sidan”, säger Christian Karlsson.

Borlänge. Bandet – framför allt.

När tre redan framgångsrika låtskrivare slog sina påsar ihop och startade Miike Snow var det drömmen om det perfekta bandet som hägrade.

– Vi fastnade lite för länge i jobbet att skriva låtar åt andra, säger Pontus Winnberg.

Foto: Foto: AP
Miike Snow på scen.

Tillsammans med Christian Karlsson ingick han i den musikproducerande duon Bloodshy & Avant som skrev låtar åt artister som Kylie Minogue, Madonna och Britney Spears.

Men trots framgångarna fanns alltid den verkliga drömmen – den om att starta ett band – hela tiden i bakgrunden.

– Jobbet kom alltid i vägen. Vi höll på och avvecklade den biten i två år innan vi helt kunde lägga det åt sidan. Det var visserligen ett roligt jobb också, säger Christian Karlsson.

Börjar på ny kula

Men nu vill de lämna den delen av sitt artistliv bakom sig.

– Nu går det inte ens rent praktiskt eftersom vi sitter i turnébussar hela tiden. Det går inte och vi vill inte, säger Winnberg.

Miike Snow består även av den amerikanske sångaren och låtskrivaren Andrew Wyatt som svenskarna träffade i en musikstudio när de spelade in en skiva åt en annan artist. Wyatt skriver det mesta av texterna, men annars gör de allt tillsammans. De betonar gång på gång att de är just ett band.

– Vi som individer är inte viktiga utan det är bandet främst, säger Winnberg.

Turnerar världen över

Medan han kommer från en familj där den klassiska musiken tog en stor plats har Karlsson sina rötter i punk- och skejtkulturen. ”Alla spelade i band”. Barndomsvännerna från Göteborg har hållit ihop sedan dess.

När de till slut startade Miike Snow 2007 hade de ingen tydlig plan – förutom att de ”ville ha ett band”. Nu, tre år senare, turnerar de världen över. Snart är det återigen dags för USA, Japan, Australien och Sydamerika. Hitsingeln ”Animal” spelas på dansgolv världen över.

– Den största spelning vi gjort hittills var i Mexiko! Vi har också hört att vi är ganska populära i länder som Argentina och Brasilien. Det är ganska överraskande, säger Winnberg.

Miike Snow har verkligen fått känna på fördelarna med det globala samhället där musik sprids via bloggar snarare än genom traditionell marknadsföring.

– Det är den nya världen. Bloggpop! säger Karlsson och ler.

Är ni bekväma i rollen som popstjärnor?

– Haha. Det är tufft att leva popstjärneliv ... Allvarligt talat så tar det här all tid vi har nu. Så det finns självklart ljusa och mörka dagar, säger Winnberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN