Förlösande hitkombo

avJoacim Forsén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kings of Leon lyfter sig stundtals men har en bit kvar till arenastatus

Foto: OLLE KIRCHMEIER/ROCKFOTO
RÖKHES RÖST Caleb Followill visar kraft när det behövs och övertygar i refrängerna.

BORLÄNGE. Det tar drygt 75 minuter innan arenaexplosionen kommer.

Men när såna kommer är de vackra.

Och kanske allra

finast på Peace & Love.

Foto: OLLE KIRCHMEIER/ROCKFOTO
Ljussättningen skapar en magnifik inramning.

Den förlösande allsången kommer med hitkombon ”Use somebody” och ”Sex on fire”. ”Oh”-körererna vibrerar. Nävarna dirigerar flygplan i luften. Marken gungar och publiken låter mer än ljudanläggningen.

Det är som vanligt fånigt förtjusande.

Tveklöst krokigare

Vägen dit har varit stabil utan att skaka om, men den hade tveklöst varit krokigare på vilken annan plats som helst. För att avsluta en perfekt solbränd konsertdag på Peace & Love är din bästa dag på jobbet som band. Om det normalt är festligt på festival går galejometern några steg till i Borlänge.

Här hittar man sannolikt Sveriges mest tacksamma och förlåtande åskådare. En ständigt euforisk publik med garanterat lägst medelålder av alla landets stora festivaler. Många besöker sin allra första festival någonsin och då blir varje konsert gärna den bästa. I alla fall en av dem.

Rejäl medvind

I den miljön får Kings Of Leons raka energirock rejäl medvind på onsdagskvällen. Utan att anstränga sig mer än nödvändigt gör Nashvillebandet en spelning byggd på gedigen live-erfarenhet snarare än smittande entusiasm. Men det låter bra och det ser oförfalskat och odramatiskt ut. Medvetet coolt utan att verka tillgjort.

Mest självklar är sångaren Caleb Followill. Den rökhesa rösten spricker alltid på rätt ställen, visar kraft när det behövs och övertygar i varje refräng.

Showen är snygg men lika enkel. Med själva sinnesbilden av en perfekt svensk sommarkväll som magnifik inramning gifter sig Kings Of Leons sydstatsmelodier slående ofta med den pampiga inlandsnaturen. De mjuka ljuskulisserna i gult och rött glider över i skogspartierna och den filmiska natthimlen över Borlänge.

En bit kvar

Men det är finalen som avslöjar att Kings Of Leon har en bit kvar till arenastatus. När ”Sex on fire” klingat ut över de drygt 40 000 besökare som tålmodigt väntat in radiohitsen gör bandet misstaget att runda av med den anonyma ”Black thumbnail”.

Flykten från området är så plågsamt massiv att hälften av publiken är borta innan låten är slut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM