Så hyllade bandet sin döde trummis

avJonna Säll

ROCKBJÖRNEN

Avenged Sevenfold trotsade sorgen: ”Det svåraste jag gjort’

1 av 3
Terapeutiskt TurnéNär Avenged Sevenfold såg att fansen stöttade dem var det lättare att härda ut.

Under inspelningen av förra albumet dog deras trummis.

Nu släpper de första skivan efter James ”The Rev” Sullivans död.

– Det var bara att hoppa upp på hästen igen och göra det för James, säger Brian ”Synyster” Elwin Haner Jr.

Den 28 december 2009 dog 28-årige trummisen James ”The Rev” Sullivan i en överdos. Dödsbudet tog metalbandet Avenged Sevenfold hårt. Nu har fyra år snart gått och bandet är aktuella med albumet ”Hail to the king”, men tom­rummet efter ”The rev” gapar fortfarande.

Nöjesbladet träffar Brian Elwin Haner Jr, 32 och Zachary James Baker 31, under deras promotion­besök i Sverige. Jetlagg­ade och med en öl i handen sitter de i ett hotellrum på Lydmar hotel i Stockholm.

Hade varit stolt

– Vi miste vår vän. Att sedan börja på en ny skiva tog mycket längre tid än väntat, en viktig del av bandet saknades. Men vi lyckades få ihop det och jag vet att han hade varit stolt över oss i dag, säger Brian Elwin Haner Jr.

Trots det tunga beskedet den decemberdagen valde bandet att bege sig ut på turné med albumet ”Night­mare”.

Hur var det att börja turnera direkt efter hans död?

– Att spela första konserten när han inte var med var det svåraste jag någon­sin har gjort. Men när vi såg att fansen fanns där och stöttade oss, då förstod vi att det skulle bli okej, säger Zachary James Baker.

Det blev ett sätt att bearbeta händelsen?

– Det var terapeutiskt. När vi såg våra fans förstod vi att de sörjde lika mycket som vi. Turnén var något vi var tvungna att göra. Det var bara att hoppa upp på hästen igen och göra det för Jimmy. Vi uthärdade genom att vara tillsammans, säger Brian Elwin Haner Jr.

Nya albumet ”Hail to the king” innebär ett steg framåt efter en tung tid.

Ska sparka in tänder

– Vi ville att det skulle låta större än livet, gigantiskt. Det ska sparka in tänderna på dig så fort du trycker på play. Det var svårt att skriva men jag tycker att resultatet blev bra, säger Brian Elwin Haner Jr.

Med förebilder som Iron Maiden och Rammstein lovar de nu en storstilad show när de gästar Stockholm igen i november.

– Vi vill spränga saker. Det ska se ut som anarki på scenen, kontrollerat kaos, säger Zachary James Baker.

En verklighetsflykt

Recensenter kallar grupp­en värdiga efterföljare till Kiss, Guns N’ Roses och Aerosmith. Men själva bryr de sig inte om arv att leva upp till - de vill helt enkelt bara bjuda på en bra show.

– Vi vill ge publiken en verklighetsflykt och försök­er bara vara så bra vi kan, säger Brian Elwin Haner Jr.

– Och är vi inte bra så är vi jäkligt envisa, säger Zachary James Baker.

Avenged Sevenfold om spriten, rattfyllor och att komma till Europa

Om det ständiga drickandet ...

- Vi dricker mycket men jag vet inte om vi festar så mycket längre. Vi börjar nog bli för gamla för det, säger Brian Elwin Haner Jr.

- I det här stadiet i våra liv är vi väldigt vuxna. Vi tar det vi gör väldigt seriöst - men visst vi måste ha kul, säger Zachary James Baker.

Om artistnamnen ...

- Jag kom på mitt artistnamn när jag var full och körde genom en park som 17-åring, som en riktig skithög. Jag kallade mig själv för mitt namn och det fastnade. Vi tar det inte så allvarligt med namnen längre men det ger mystik till det hela, säger Brian Elwin ”Synyster” Haner Jr.

Om längtan efter Europa ...

- Vi ser verkligen fram emot att komma hit igen i november. Vi är ju klara med skivan så det är dags att ta oss upp på scenen igen. Här finns extrema metal­fans. De stänger av hela städer för band, gamla tanter bär Iron Maiden-t-shirts och varje butik spelar deras musik. Vi avundas det, säger Brian Elwin Haner Jr.

Avenged Sevenfold

Bandmedlemmar: Matthew Charles Sanders alias M. Shadows (sång ), Brian Elwin Haner Jr, alias Synyster Gates (gitarr ), Zachary James Baker alias Zacky Vengeance (gitarr) Jonathan Lewis Seward alias Johnny Christ (bas), Arin Ilejay (trummor).

Vad: Ett amerikanskt heavy metal­bandet från Huntington Beach i Kali­fornien som bildades 1999.

Aktuella: Den 28 augusti släpper de sitt sjätte studioalbum ”Hail to the king”. Bandet spelar på Hovet i Stockholm den 8 november.

Populariteten i siffror: Musikvideon ”Nightmare” har över 42 miljoner You­tube-visningar.

ARTIKELN HANDLAR OM