”En institution som betytt hur mycket som helst”

avBjörn Berglund

Det blev 24 års rockparty vid Hulingens strand.

Men nu läggs Hultsfredsfestivalen ned lagom till 25-årsjubileet.

Oavsett om den återuppstår eller inte står det klart att en epok i svensk rockhistoria är över.

Nöjesbladets musikrecensent Håkan Steen, tillika Hultsfredsveteran och smålänning sörjer sin festival.

Håkan Steen.

– Det känns jävligt tråkigt. Det är en institution som betytt hur mycket som helst, säger Håkan Steen när han precis fått reda på att Hultsfred läggs ned.

Han växte upp i Växjö, tolv mil från Hultsfred och han har varit på alla festivaler, förutom den allra första 1986.

– Man har ju vuxit upp på Hultsfredsfestivalen. Det har givitvis format mig ganska mycket, vad jag lyssnar på för musik och allt folk jag har träffat där och så, det känns verkligen tråkigt.

Men varför vill inte dagens ungdomar växa upp på Hultsfredsfestivalen tror du?

– De har ju lite mer att välja på i dag andra ställen. De har andra festivaler att välja på. När Hultsfred började fanns inget liknande och en ambitiös svensk festival var efterlängtad. Och det var ganska lätt för dem att skaffa den positionen – festivalen blev ett begrepp redan efter två år. Väldigt länge var Hultsfred den ledande festivalen. Det var självklart att åka dit om man var intresserad av musik.

Hur har den förändrats genom åren?

– De har hållt fast vid sitt koncept att vara en bred festival – att det ska finnas bra musik i alla genrer. Det var någonting som funkade så länge de var ensamma på den arenan. Många andra festivaler i dag är mer nischade och på Hultsfred i dag är det inte lika lätt att känna sig hemma, att känna att det är ens egen festival på samma sätt som förr.

Vad har festivalen betytt?

– Hultsfred föddes verkligen ur den genuint svenska föreningstraditionen. De startade Rockparty för att det inte fanns något att göra i Hultsfred och för att skapa något som gav orten värde. Med tanke på vad den betytt för Hultsfredsbygden känns det ännu deppigare. Hultsfred hamnade på kartan på grund av festivalen och alla kringverksamheter. Hultsfred gav bygden en identitet och hur det ska gå med den nu vet jag inte.

Vilket är ditt bästa minne därifrån?

– När jag såg Bob Hund första gången på Stora dansbanan 1993. Den spelningen betydde väldigt mycket för dem. Det är inte den största spelningen jag sett, men det är den jag minns bäst.

ARTIKELN HANDLAR OM