Därför nobbar de ”allsången”

ROCKBJÖRNEN

Europe: Vissa saker gör man inte om man är ett äkta rockband

1 av 3 | Foto: "VÅGAR SÄGA NEJ" De flesta artister står på kö för att få vara med i ”Allsång på Skansen” eller Melodifestivalen. Men inte Europe.”Vi vågar säga nej”, säger John Norum. Från vänster: Mic Michaeli, John Leven, Joey Tempest, John Norum och Ian Haugland.

Europe vägrar ”Allsång på Skansen” och Melodifestivalen.

Nu uppmanar de andra att nobba tv-succérna.

– Vissa saker gör man inte om man är ett äkta rockband, säger John Norum, gitarrist.

Nej, nej och åter nej.

Rockbandet Europe har fått förfrågan om att delta i Melodifestivalen så många gånger att de tappat räkningen.

– De har fått ett stående nej så länge jag kan minnas, men de ger aldrig upp. Det är inget vi känner att vi behöver göra, säger Joey Tempest, sångare.

Han förklarar att en stor del av Europes framgångsrecept beror på att de gått sin egen väg.

– Är man med i Melodifestivalen och det går bra är det bara en kort period med stor exponering och sedan kommer det en backlash. Då ska man hellre tro på det man gör och bygga långsamt.

Ska åka på tältturné

Det är inte bara Melodifestivalen som får nej. Bandet avböjer också många tv-shower. Främst för att de vägrar att framföra låtar playback och singback.

– Då får vi inte fram bandet, sången och ljuset på riktigt. Vi är på riktigt, säger gitarristen John Norum.

I stället lägger Europe fokus på turnerandet. Sedan senaste plattan ”Last look at eden” släpptes för ett och ett halvt år sedan har de gjort över hundra spelningar.

I sommar åker de på en tältturné i Sverige med Takida.

– Det kommer att bli grymt, intima spelningar. Men sedan måste vi sätta stopp för gigen och gå in i studion och påbörja nästa platta, säger Ian Haugland, trummis.

”Vi vågar säga nej”

Hur är det med ”Allsång på Skansen”, har ni tackat nej till det också?

– Vi har fått frågan. Men alltså, där går gränsen! Vissa saker gör man inte om man är ett äkta rockband, säger John Norum.

– Vi vill inte ha det på vår meritlista. Och hur skönt är det inte att vi kommit dit vi är i dag utan att ha gjort saker vi inte vill göra?

Medlemmarna poängterar vikten av att våga säga nej.

– Om vi skulle vara med i ”Allsång på Skansen” skulle våra kollegor fråga om vi blivit galna. Vi vågar säga nej. Problemet bland många artister i Sverige är att man inte vågar det. Kolla på stora band som Metallica, Iron Maiden och AC/DC, de säger nej till allt, säger John Norum.

Det blir inget ”Lotta på Liseberg” då?

– Ingen större risk.

ARTIKELN HANDLAR OM