”Vi öppnar dörrar för unga rappare”

avHelena Trus

Publicerad:

Piraterna vill sätta Malmö på Sveriges hiphop-karta

1 av 2 | Foto: DANIEL NILSSON
Utmanar det konventionella. I förra veckan släppte Piraterna sin första singel ”Astma”, en låt med hårda verser och melodiösa refränger som utmanar den konventionella svenska hiphopen.

De har redan gästat Kartellen och Abidaz album.

Nu spås hiphopduon Piraterna bli nästa stora genombrott.

– Vi vill göra något som ingen tidigare har gjort, säger Aden Mohamed.

Svensk hiphop har dominerat spellistorna på radion och förra året fick flera hiphopakter sitt stora genombrott.

Möllevångsrapparna och kusinerna Awal Mohamed, 24, och Aden Mohamed, 21, har lyckats blivit en snackis redan innan debutsingeln ”Astma”, som släpptes i förra veckan.

Namnet en metafor

Artistnamnet Piraterna är en metafor. De har båda somaliskt ursprung och leker med den västerländska bilden av Somalia, pirater som kapar fartyg utanför Somalias kust.

– Svenskar ser på somalier på ett negativt sätt, det är negativt laddat. Vi vill använda oss av det och visa att vi är förebilder för den unga generationen och påverka dem på ett positivt sätt, säger Aden.

Till skillnad från hiphopgruppen Kartellen vill Piraterna inte blanda politik med musik.

”Ett aktivt val”

– Det är ett aktivt val. Piraterna är politiskt obundna. Vi kan påverka utan att vara politiska, säger Aden som precis som kusinen Awal varit verksam i musikbranschen sedan åtta år tillbaka.

Nu vill duon sätta Malmö på musikkartan.

– Det finns inte någon etablerad Malmö-artist som har en riktig karriär. Det har varit det svåra. På så sätt har ingen artist gett oss facklan, vi har tagit den platsen själva. Vi öppnar upp dörrar för nya unga rappare. Vi bidrar med någonting som saknas i musikbranschen, vi är den sista pusselbiten, säger Awal.

Så upptäckte Patrick ”PO” Ohlsson på Soblue music Piraterna

– Första gången, vi hörde demon ”Astma” var våren 2013 så vi visste att det var en hit. Efter ett lyssnings­möte med Aden, Awal och deras producent Durim Kid så var det klart. Vi måste signa Piraterna. Malmö kommer att leda i år och nästa år med talanger som Piraterna, Ozzy, Kristian Florea, Joy och Leslie, säger Patrick ”PO” Ohlsson, Soblue Music grundare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM