Svenska superstjärnan om sig själv: ”Är lugnare nu”

ROCKBJÖRNEN

Zara Larsson, 20, skrattar högt.

Säger att hon blivit ”den där tråkiga människan som hon egentligen inte gillar”.

– Men jag har lärt mig att jag inte längre behöver vara högljudd för att vara smart eller ta plats för att ha karaktär, säger hon.

– Ni är så värdefulla. Och jag vill att ni förstår det.

Publiken skriker.

På scenen står svenska superstjärnan Zara Larsson i scenkläder som bär artistens egna initialer. Hon är headline på Queens of pop, en festival med bara kvinnliga akter, och drar varje besökare till gräsmattan framför den största scenen.

Men i strålkastarna som aldrig slocknar står också en 20-årig tjej från Enskede.

Som bara vill att de 5 600 i publiken ska känna att hon är någon de skulle vilja ha som vän. Som precis lärt sig vad det innebär att inte behöva bevisa sig själv för alla som ser på.

– Min största rädsla är ändå att folk ska tro att jag är någon jag inte är. Men jag hoppas det går igenom vem jag är som person och vad min stil är som människa. Det är så svårt att veta hur folk ser en och vilken image man får. Men jag hoppas ändå att... jag vill vara en cool tjej.

Hon skrattar.

– Jag vill vara en cool tjej, men ändå snäll. Jag vill vara en person som folk tänker att de vill vara kompis med. Det är det bästa.

Helt ärligt så tror jag att det är exakt så folk känner.

– Jag hoppas det. Och jag hoppas det fortsätter vara så.

Zara Larsson är en av Sveriges största popexporter genom tiderna med hitlåtar som enskilt nått över en halv miljard streams.

Så, vad ska hon göra nu? Hur överträffar man det? Det är nu hon ska bestämma sig.

Ju längre du väntar, desto svårare och hårdare blir det att komma tillbaka.

1 av 3 | Foto: Veronica Kindblad
Zara Larsson under sin spelning på Queens of pop.

”Blir som en comeback”

En timme innan sin show i Helsingborg sitter hon backstage på Sofiero slott. Zara stannar upp och säger ”wow” när hon hör besökarnas respons på skivbolagskollegorna Icona Pops set utanför.

Publiken är vild.

– Det är så kul att komma hem. Det blir väldigt speciellt eftersom de flesta i Sverige vet vem jag är och därför blir taggade inför konserten. När jag är ute i Europa och resten av världen så kan det vara så att jag inte alls är jättestor, utan får spela på en liten scen på en tidig tid. Så kommer jag hem och får känna mig som en rockstar, ha ha. Det är väldigt speciellt och så kul. Man blir ödmjuk av kontrasterna.

Hur är ditt liv just nu?

– Just nu är det mycket beslut som ska tas och det tycker jag är jättejobbigt. Speciellt inför nya albumet. Enligt mig gick det första så bra och då måste det andra överträffa mina förväntningar och alla andras. Och ju längre du väntar, desto svårare och hårdare blir det att komma tillbaka. Då blir det mer som en comeback i stället för bara ett nästa släpp. Det är många involverade och det gör att man börjar tvivla lite på sig själv.

Känner du att du måste lyckas?

– Jag vill ju att nästa album ska bli dubbelt så bra. Jag vill utvecklas och inte ta ett steg tillbaka. Och i popvärlden betyder det att något ska vara kommersiellt framgångsrikt. Ibland får jag dra ner fötterna på jorden och påminna mig själv om att det är popmusik, det är inte liv och död. Även om det känns som det.

Hur gör du för att inte fastna i det där tvivlet?

– Jag sätter på en podcast och tänker på något annat. Jag pratar inte så mycket med mina kompisar eller folk i min närhet om musiken faktiskt. Jag håller det på ett... professionellt plan och pratar bara med dem jag jobbar med.

Varför håller du det privat?

– Jag vet inte riktigt, men jag är en rätt privat person egentligen och har alltid varit. I början när jag började gå till studion sa jag det aldrig till någon. Jag sa att jag skulle gå och göra läxan. Inte för att det var pinsamt, men jag är jättedålig på att prata med folk om mina planer. Jag är mer ”du får se”.

Är det för att du är rädd för att misslyckas eller rädd för att påverkas?

– Både och. Jag är lite rädd för att misslyckas. För att jag har alltid varit en sådan som är en ”doer”, och ingen ”talker”.

Du känns ju absolut som en privat person, men ändå öppen?

– Hundra procent. Jag är öppen med vad jag tycker och tänker, men det jag gör med musiken är heligt på något sätt. Men jag försöker bli bättre på att släppa in folk i min närhet i den världen, för den är så stor för mig och påverkar mig så mycket.

1 av 3 | Foto: Veronica Kindblad

”Blivit lugnare”

Du ska fylla 21. Vem är Zara, 21?

– Åh gud! Jag vet inte? Jag har blivit mycket lugnare. Jag har blivit den där tråkiga personen som jag inte gillar, ha ha. Som är ganska tyst.

Förr var du hetsig eller?

– Som fan. Jag var så jävla hetsig. Höll aldrig käften. Nu kan jag stå och vara tyst i 10 minuter liksom.

Vad tror du det beror på?

– På att jag själv har sett människor och tänkt ”gud, jag vill inte vara sådär”. Och att jag har börjat låta andra få ta lite plats. Jag har alltid varit en person som bara ”titta på mig, titta på mig, titta på mig”. Men nu har jag insett att det är okej att låta andra ta plats och att jag inte alltid vet allt.

Zara funderar kort.

– Jag har vuxit upp och insett att jag inte behöver höras och synas jämt, eller vara mest högljudd för att vara smart eller för att vara någon med karaktär. Förstår du vad jag menar? Det handlar inte längre om att vara mest högljudd.

Jag fattar. Har du också varit högljudd för att du inte velat att andra ska få bestämma vem du är eller av rädsla för att inte få någon plats?

– Vet du vad det är nu också... jag bryr mig inte om det längre. Om jag träffar folk vet jag att de redan har en bild av mig. Att de tror att de vet vem jag är redan. Och okej, då är det så. Men jag behöver inte bevisa mig för folk längre. Och det handlar om att jag vuxit upp. Jag bryr mig inte.

Så skönt.

– Eller hur! Jag kan vara mig själv och jag kan vara här och ändå inte behöva vara hundra procent hela tiden.

Påverkade folks åsikter dig mycket förr?

– Ja. Jag var väldigt inne i vad folk tyckte om mig. Läste alla kommentarer på instagram. Nu gör jag inte det. Jag är bara människa och ja, jag bryr mig längst inne om vad folk har får åsikter, jag vill ju inte att folk ska hata mig eller tycka jag är dum. Men i dag vet jag att jag inte är en dålig människa. Då känns det tryggt att bara lägga alla åsikter åt sidan och gå och hänga med mina kompisar.

Här är alla vinnare av Talang genom åren 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM