ROCKBJÖRNEN PRESENTERAS AV

Vill förbjuda män på vissa festivalområden

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2016-07-07

Göteborgs Kulturkalas vill ha kvinnozoner för att mota sexbrottslingarna

Göteborgs Kulturkalas överväger att införa ett särskilt område framför scenerna där bara kvinnor får vistas. Arkivbild.

Trygga zoner framför scenerna, där bara kvinnor får vara. Det är en av åtgärderna som Göteborgs Kulturkalas överväger för att undvika sexuella övergrepp under festivalen.

– Det vore kanske en drastisk åtgärd för oss som öppen festival. Men alla ska kunna uppleva festivalen utan att känna sig otrygga, säger Stafilidis till TT.

Övergrepp mot kvinnliga festivalbesökare har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden, bland annat efter flera våldtäkter under Bråvallafestivalen och ett stort antal anmälningar om sexuella ofredanden i samband med Putte i Parken i Karlstad.

”Ingen ska känna sig otrygg”

Kulturkalaset i Göteborg har hittills varit förskonat från liknande problem, framhåller verksamhetsledaren Tasso Stafilidis. Men inför årets upplaga, i mitten av augusti, har festivalen ändå tagit fram ett åtgärdsprogram där bland annat trygga zoner framför scenen ingår som sista utväg.

– Det vore kanske en drastisk åtgärd för oss som öppen festival. Men alla ska kunna uppleva festivalen utan att känna sig otrygga, säger Stafilidis till TT.

– Vi måste vara beredda att aktivt göra något åt det. Det är med anledning av det som vi överväger de här zonerna.

”Säkra ytor”

I första hand hoppas han dock att de övriga åtgärderna, som en skräddarsydd utbildning för både volontärer och säkerhetspersonal, ska räcka.

– Men om det ändå händer något, då räcker ju inte de andra insatserna. Då kanske vi måste erbjuda frivilliga, säkra ytor framför de största scenerna.

Jens Bornemann/TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln