Miss Li tvingad till tystnad – stämbanden strejkar

”Var tyst till två timmar innan Allsången”

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Miss Li gav sig själv pratförbud efter lördagens spelning.

Hennes stämband strular och hon började inte prata förrän två timmar innan allsången.

– Jag är ingen mespropp. Ställer jag in är det allvarligt, säger hon till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: Gustav Martensson
Miss Li i ”Allsång på Skansen”.

Det blev inget genrep för Linda ”Miss Li” Carlsson, 34, inför tisdagens Allsång. Hon valde att stanna hemma för att vila rösten.

– Jag har varit så orolig för jag tappade rösten. Den var bara paj efter lördagens gig i Västervik, säger hon till Nöjesbladet och fortsätter:

– Jag har gjort en så sjukt intensiv månad så det är inte konstigt.

Hon förklarar att stämbanden normalt sett ska sluta tätt. För mycket slitage gör att de blir buckliga vilket släpper igenom luft. Sluter det inte tätt blir rösten hes.

Var tyst i flera dygn

För att rädda sin röst och ge stämbanden en chans att läka valde hon att sluta prata i flera dygn.

– Jag var tyst till två timmar innan jag kom hit. Då började jag prata och man vet ju inte vilket gensvar man får. Jag kände mig hoppfull, säger hon och fortsätter:

– Det var mysigt. För man glömmer ju av att vara tyst. Man babblar ju hela tiden. Mina hundar bara tittade på mig som att ’hon säger inget’. Så jag fick spänna ögonen i dem när de inte gjorde som de skulle, haha.

Efter sitt framträdande på Allsången hyllades hon av publiken som berömde hennes starka pipa.

”Är ingen mespropp”

Enligt Miss Li fanns det aldrig planer på att ställa in. För två veckor sedan uppträdde hon med 40 graders feber, berättar hon.

– Jag är ingen mespropp. Ställer jag in är det någonting allvarligt.

I sommar har hon 25 spelningar inplanerade. För att spara på rösten har hon ändrat sitt beteende efter att hon uppträtt.

– Jag är bara tyst direkt. Jag står inte och gapar med grabbarna. Förut var jag alltid uppe till 06 och stod på borden och sjöng men jag har fattat att det kan man inte göra. Inte när man har så här mycket gig.

”Var så deppigt”

Men somrarna har inte alltid varit fullbokade med gig för Miss Li. Innan hon slog igenom 2006 med ”Oh boy” jobbade hon halvtid för att hinna skriva musik samtidigt.

– När jag skrev ”Oh boy” och någon hjälpte mig lägga upp den på nätet sa det pang och jag hade skivkontrakt och släppte skiva inom ett halvår. Sedan sa jag upp mig från jobbet.

Hon berättar också att hon inte hade pengar och att hennes hem var väldigt spartanskt inrett.

– När mina kompisar kom hem till mig var det enda jag hade ett paket nudlar och kanske en senap. Det var så deppigt. Jag hade liksom inga möbler. Det var bara en madrass och lakan.

Jobbet på vägverket och därefter en vikariepool är numera ett minne blott.

– Det är inte det jag är bäst på i livet. Jag fattade nog att jag skulle gör något annat. Sedan vad jag skulle göra kom jag på sen. Men det blev jättebra.

Publicerad:

LÄS VIDARE