Sommarpratarna 2017

Tove Lo berättar om ätstörningarna: ”Kräktes i flera år”

Pratar för första gången om sjukdomen i ”Sommar i P1”

Av: 

Louise Åström

ROCKBJÖRNEN

Hon mätte och vägde sig dagligen och kräktes både i skolan och hemma.

I sitt sommarprat berättar Tove Lo för första gången om ätstörningarna som hon kämpade med under tonåren.

– Jag svalt, hetsåt och kräktes i flera år, säger hon i ”Sommar i P1”.

Artisten Tove ”Tove Lo” Nilsson, 29, led av ätstörningar under tonåren. Hon har aldrig tidigare berättat om sjukdomen och säger i sitt sommarprat att ämnet tar emot att prata om. Det började när hon var 15 och har enligt henne själv varit en stor del av hennes liv.

– Jag svalt, hetsåt och kräktes i flera år, säger hon i ”Sommar i P1”.

I skolan tog hon bort osten från smörgåsen och räknade varenda kalori. Att väga och mäta sig ingick i hennes dagliga rutiner.

Hon riktar sig också direkt till personer som haft ätstörningar med frasen: ’Ni som har haft bulimi eller anorexi vet jag förstår det här’.

– Ni förstår ångesten i att äta med andra. Paniken i att någon annan lagade mat åt dig och kanske använda för mycket olja och du måste äta det och bli tjock. Rädslan över at tappa kontrollen och äta godis när det är filmkväll. Inte kunna sluta och sen behöva kräkas i hemlighet och hoppas att ingen ska höra eller känna lukten. Det absoluta och fullkomliga hatet till sin egen kropp.

Gick hos psykolog

Tove Lo kräktes både i skolan och hemma. Var hon hemma såg hon till att göra det på en toalett som inte låg nära föräldrarnas sovrum.

När hon var 17 år blev hon påkommen av sin kompis Sara som uppmanade henne att berätta om problemen för sina föräldrar.

Hon berättade för sin mamma och började besöka en psykolog. Men där ljög hon mest, säger hon. Både om sina känslor och om vad hon ätit.

”Min vändpunkt”

Tre år senare fick hon problem med stämbanden på grund av att hon kräkts så mycket.

– Magsyran pajar dem totalt. När jag 20 år gammal fick knutar på stämbanden vaknade jag till. Skulle jag förstöra min röst? Det enda jag var riktigt stolt över. Det blev min vändpunkt. Äntligen.

Idag är hon stolt över sin kropp.

– Det kanske är svårt att tro att jag brottats med det här när jag nu för tiden gärna visar mig naken i de flesta sammanhang. Men det är just det. Det känns som en sån triumf. Jag vann över sjukdomen. Här är mina tuttar och inga revben och jag är fett nöjd, säger hon.

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så tog 16-åriga stjärnskottet Einár över musiksverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarpratarna 2017

Tove Lo

Sommar i P1