Mejla

Natasha Azarmi

Rätt vinnare – i alla kategorier förutom en

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Rockbjörnen – fansens musikpris – fyller 40.

Och i år blev just fansens betydelse tydligare än någonsin.

Det finns inget annat musikpris som Rockbjörnen och det gör mig onekligen stolt. Här har kritiker och branschkollegor ingenting att säga till om – all makt ligger i stället hos fansen.

I år fick vi många mäktiga exempel där just publiken stod i fokus. Som allsången till Benjamin Ingrossos och Felix Sandmans succéframträdanden. Eller när Victor Leksells ”Tappat” ekade över hela Kungsträdgården.

För att inte glömma de totalt öronbedövande skriken så fort Hov1 klev upp på scen. Publiken stod gråtandes med gruppens namn skrivet över kinderna.

Jag kan inte kalla det för något annat än hysteri.

Att de tog hem ”Årets fans” behöver vi inte ens diskutera. Priset kommer att tillhöra dem i en lång tid framöver.

Fansens makt har varit tydligare än någonsin i år. Likaså den röda tråden genom samtliga kategorier.

Hov1 hade hela fem stycken nomineringar och vann både ”Årets livegrupp” och ”Årets konsert” för andra gången i rad.

Oväntat? Nej.

Välförtjänt? Hundra procent.

1 av 5

Gruppen har en sällsynt förmåga att nå ut till varje person i ett publikhav. Det blev extra tydligt när de spelade på Lollapalooza tidigare i somras.

På samma festival gjorde Molly Sandén en spelning med hjärtat utanpå. Priset som ”Årets kvinnliga liveartist” hade bara kunnat gå till henne eller Zara Larsson.

Förra året var jag ju i stället tveksam till att Benjamin Ingrosso blev ”Årets manliga liveartist”. Mest för att han då inte ens hade varit ute på turné.

Nu kan vi stryka allt det där. I år fanns inget rimligare val bland de nominerade. Ingrosso är en oerhört skicklig underhållare som bara blir bättre.

Den här gången har jag faktiskt bara en enda sak att klaga på.

Ja, ”Shallow”.

Ingenting emot Lady Gagas och Bradley Coopers duett. Men låten är lika förutsägbar som varenda scen och citat ur ”A star is born”.

Billie Eilish är däremot det mest unika som musikbranschen har sett på länge. Så vart tog hennes pris vägen?

Desto mer rätt var det att Avicii vann ”Årets svenska låt”. Men se det mer som en hyllning till honom än ”SOS”. Låten är viktig men långt ifrån det bästa han har gjort.

Men när Klas Bergling tog emot priset framför en tårögd publik som unisont skrek ”Tim! Tim! Tim!” blev det hela en påminnelse om Aviciis eviga avtryck.

Det var en fin och värdig hyllning av Tim Berglings karriär.

Tack för det, fansen.

Publicerad:

LÄS VIDARE