Ingen vild gissning att det finns fler orsaker till Bråvallas beslut

Arrangören gick 75 miljoner kronor back i fjol

ROCKBJÖRNEN

NORRKÖPING. De övergrepp som skett på Bråvalla är en skam.

Nästa år blir det ingen festival.

Oavsett orsakerna – redan på lördagen märks det – musiken helar.

Jag står på ett gammalt flygfält i Norrköping och lyssnar på musik.

Festivalen ligger liksom utspilld där på fältet. Tälten och bilarna som ett vitt lapptäcke över det gröna när man kör över krönet. Ovanför: fiskmåsar som kretsar mot gråblå himmel.

Vid en första anblick ser det ganska romantiskt ut. Tills man inser att de bara suktar efter rester av viltkebab.

”Yes, yes, yes, it's the summer festival/The truly detestable summer festival”, som Edwyn Collins sjöng i ”The campaign for real rock”.

Det är sorgligt, men Edwyns rader får en helt ny innebörd när jag tänker på de övergrepp som skett, och fortfarande sker på festivalen, festivaler, varje sommar. O

Oklanderligt ställningstagande

När jag ser kidsen med sina ryggsäckar och liggunderlag, marscherande mot sina tält, kan jag bara tänka att hoppas det går bra för alla ikväll. Hoppas ni är snälla mot varandra.

Känslan kan lätt överskugga glädjen över att vara på sommarens första festival.

I eftermiddags kom nyheten om att Bråvalla ställer in nästa år, enligt pressmeddelandet på grund av de sexuella ofredanden som skett under festivalen.

Som ställningstagande är det oklanderligt. För vad är meningen med en festival om tjejer ska gå runt och vara rädda?

Samtidigt är det naturligtvis frustrerande att en promille ska diktera villkoren för kulturen. Med risk för att låta cynisk är det dessutom ingen vild gissning att det finns fler bakomliggande orsaker till beslutet.

Glesare framför scenerna i år

Det har sett glest ut framför scenerna på årets Bråvalla och i fjol gick arrangören Fkp Scorpio Nordic AB med 75 miljoner kronor i förlust. Och festivaldöden är sedan länge vår värsta sommarplåga.

Då är det tur att sådana som Silvana Imam finns. Hon säger att hon placerat ninjor i publikhavet. ”Så om nån försöker antasta en kvinna, icke-kvinna eller whatever, så kommer de skära kuken av er”.

Jag får gåshud och tårar i ögonen av kraften i Silvana Imam och hennes konst.

Precis innan jag åkte till Bråvalla såg jag sista avsnittet av tv-serien ”Skam”. Det är inte bara den bästa tv-serie som gjorts på väldigt länge, det är det bästa som gjorts överhuvudtaget, alla popkulturella kategorier, de senaste åren. Just för att den tar upp alla problem i den kaotiska värld vi lever i och pekar ut en ny, positiv väg framåt.

Precis som Silvana Imam och hennes ninjor. Effekten av dina handlingar finns alltid där någonstans i kaoset.

Rädsla sprider sig. Men som tur är gör även kärlek det.

1 av 3
ARTIKELN HANDLAR OM