Björn Skifs om fina allsångs-hyllningen: ”Blev lite känsligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Björn Skifs hyllades under tisdagens ”Allsång på Skansen”.

Hyllningen var en försenad födelsedagspresent till den folkkära artisten, som fyllde 70 tidigare i år.

Men Björn Skifs anade ingenting.

– Man blir ju överväldigad och stolt, säger han om den oväntade överraskningen.

1 av 5

Björn Skifs lockades till tisdagens Allsång på Skansen under stort hemlighetsmakeri. Den folkkäre artisten fyllde 70 tidigare i år, vilket produktionen med Sanna Nielsen i täten ville uppmärksamma med en hyllning.

Plötsligt stod Louise Hoffsten, Linnea Henriksson, Samuel Ljungblahd och Björn Dixgård från Mando Diao på scenen. De framförde klassiker efter klassiker, som ”Michelangelo” och ”Håll mitt hjärta” – inför en tårögd Björn Skifs.

– Man blir ju överväldigad och stolt. Det är ”mixed feelings”, om man säger så. Det är ju en väldig ära att så prominenta artister ställer sig och sjunger mina låtar som en slags hyllning. Det blev lite blött där, säger han strax efter programmets slut.

SVT tog hjälp av hustrun Pernilla

Men det var även andra tankar som rörde sig i huvudet på Björn Skifs. För drygt 50 år sedan stod han på samma scen och undrade hur det skulle gå för honom i framtiden.

– Jag satt där och tänkte på de här 51 åren som har gått sedan jag stod för första gången på den där scenen och drömde om att få hålla på med musik, sång och underhållning. Och så sitter man där 51 år senare. Det föddes sådana känslor hos mig när jag satt där och blev hyllad, på samma ställe som där jag för så längesedan undrade om jag skulle få sjunga hela mitt liv. Det var mäktigt. Och det blev lite känsligt.

SVT och produktionen bakom Allsång på Skansen arrangerade överraskningen med lite hjälp av Björn Skifs fru, Pernilla.

– Jag har velat åka hit ändå någon gång, men Pernilla sa att ”nu har vi hittat på något, så nu måste du komma”, säger han.

Sanna Nielsen berättar att planerna på en hyllning tog sin form i ett tidigt skede.

– Vi kände att vi måste uppmärksamma honom och inte bara låta det passera, så det här kom vi på tidigt, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar hans röst, hans musik och hans mångsidighet har jag alltid sett upp till. Det är ju även min passion, att få stå på scen och testa olika saker och han har ju verkligen gjort det mesta. Det är en sådan idol för mig.

”Kul att de gör folk glada”

Efter hyllningen fick han blommor av Sanna – och publikens stående ovationer.

– Det var helt makalöst. Otroligt!, säger han och fortsätter:

– Folk sjöng med och man har ju förstått genom åren att folk har fäst sig ganska bra vid de här låtarna. Men man inser inte själv vidden av det. Man kan inte riktigt se dem som hits, utan att de är bra att ha och att det är kul att de gör folk glada, säger Björn Skifs.

Att hyllningen skulle paketeras som en överraskning och framföras av andra – och inte levereras av Björn Skifs själv – var en noga uttänkt plan.

– Man måste inte jobba varje dag. Han skulle få sitta i lugn och ro och bara njuta, säger Sanna Nielsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE