Bråvalla-arrangören om miljonförlusterna: ”Satsat extremt stort”

avJakob Meijer

Bråvallafestivalen har tidigare gjort minusresultat och arrangörerna bakom har förlorat miljontals kronor de senaste åren.

– Ja, det är fortfarande minussiffror, men vi räknar med att de ska plana ut, säger Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio, och tillbakavisar kritiken om att man ställer in Bråvalla på grund av ekonomin.

1 av 3
Niklas Westergren.

Bolagen som står bakom Bråvallafestivalen, FKP Scorpio Sverige och FKP Scorpio Nordic, har gjort minusresultat sedan starten och gått back över 200 miljoner kronor tillsammans från 2011–2015.

Enligt Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio, har utvecklingen sett bättre ut 2016, men man kommer fortfarande göra minusresultat. Det negativa resultatet ska delvis ha att göra med den satsning man tidigare gjorde på Hultsfredsfestivalen.

– Det handlar framförallt om försöket att återuppliva Hultsfredsfestivalen. Det blev en extremt dyr historia. Sedan har vi satsat extremt stort på Sverige, bland annat på Bråvalla, säger Niklas Westergren och fortsätter.
– Ja, det är fortfarande minussiffror, men vi räknar med att det ska plana ut. Vi gör väldigt mycket stora arrangemang, förutom våra festivaler.

Minusresultat för festivalen

FKP Scorpio har tidigare påpekat att Bråvalla gjort plusresultat. Men 2015 gick de minus för första gången.

– Överlag har Bråvalla gått väldigt bra. Slår man ihop allt har vi gått plus med festivalen. Men 2015 gick just den enskilda festivalen inte lika bra som det brukar göra, säger Niklas Westergren som ännu inte vet var årets resultat kommer att landa.

I lördags meddelade FKP Scorpio att de ställer in Bråvallafestivalen 2018, på grund av de senaste årens anmälda sexbrott.

”Vill göra ett statement”

Många menar dock att ekonomin är anledningen, något som Niklas Westergren tillbakavisar.

– Det är extremt cyniskt sätt att se på det. Det hade varit enklare för oss att säga att vi pausar Bråvalla på grund av ekonomin, säger han.

– Sexualbrotten är ett samhällsproblem, och vi har verkligen skakat om det här när vi satte ner foten.

Enligt Niklas Westergren kommer man fortsätta jobba med frågan.

Hade ni kunnat göra på ett annat sätt än att ställa in festivalen?

– Det är klart det finns en massa möjligheter och sätt att göra saker och ting på. Men nu valde vi att göra det så här för vi ville göra ett kraftigt statement.

ARTIKELN HANDLAR OM