Håkan slår hårt trots rostig hals

ROCKBJÖRNEN

till Håkan Hellström i Linköping

1 av 3

LINKÖPING. Rostig hals och halvfull hall.

När Håkan Hellström inleder sin vårturné har han det inte riktigt lika väl förspänt som i höstas.

Men det blir förstås succé ändå. Inte minst tack vare en viss lokalhjälte.

I höstas frälste Håkan arenor i Göteborg, Stockholm och Lund och nu är det dags att ta showen ut i resten av landet, till både större och mindre ställen.

Cloetta Center är ett av de större. Rentav lite väl stort. Trots att drygt tre tusen personer har mött upp ramas ståplatspubliken in av flera sektioner med tomma sittplatser.

Vilket givetvis inte ger samma förtätade stämning som på ett fullsatt Scandinavium.

Håkan är dessutom förkyld.

”Det känns som att Thorsten Flinck har sovit i munnen”, som han säger.

Som vanligt magisk

Och det hörs de facto i början, innan Håkan lyckas vråla bort Thorsten-rosslet för gott i en som vanligt magisk ”Hurricane Gilbert”, höjd inte minst av Hurricanes egen sologitarr som skär och sprakar genom hela låten.

Grunden i showen är densamma som i november, både musikaliskt och visuellt, även om Håkan har stuvat om en del bland låtarna.

Får nya kläder

Framför allt presenterar han ett fint temaparti om den komplicerade kärleken. Den alldeles för sällan spelade ”Precis som Romeo” får fina springsteenska kläder och nya albumets ”Man måste dö några gånger innan man kan leva”, som saknades i höstas, exploderar sig givetvis direkt in bland de stora allsångsnumren.

Bandet förlorar sig i ren boogieextas i ”En midsommarnatts dröm” och publiken blir förstås alldeles till sig när stadens egen Lars Winnerbäck kommer upp och tar varannan vers i ”För sent för Edelweiss”.

Men klimax i showen är, precis som i höstas, den lennonska känslostormen ”Du är snart där”.

Måste ta chansen

Denna ”kampsång” för

alla som har något att släpa runt på men vägrar sluta sträva är väldigt viktig för Håkan. Det hörs i fraseringarna, det syns i ögonen och i ivern att nå folk när han rusar ut på flankerna.

I kväll slår låten hårdare än någonsin.

Som ni förstår ska ni ta chansen att se Håkan om ni kan i vår.

Särskilt som chanserna är stora att det där femte plusset kommer flygande tillbaka någonstans längs vägen.

ARTIKELN HANDLAR OM