Rockbjörnen

– Jag vill bidra till hushållet

Av: 

Anna Sköld

ROCKBJÖRNEN

Jakob Hellman tillbaka i rampljuset: Pengar är absolut en stor drivkraft

Comeback Jakob Hellman anno 2010. Idag uppträder han på Skansen. ”Det känns jättekul att få vara med”, säger han.
Comeback Jakob Hellman anno 2010. Idag uppträder han på Skansen. ”Det känns jättekul att få vara med”, säger han.

För tjugo år sedan gjorde han braksuccé.

Sen hördes ingenting.

Förrän nu.

– Jag vill bidra till hushållet, säger Jakob Hellman om sin medverkan i ”Allsången”.

Jakob Hellman anno 1989.

När ”...Och stora havet” släpptes 1989 blev det en dundersuccé.

Sedan dess har det varit mer eller mindre tyst kring poplegendaren Jakob Hellman, 44, som i kväll gästar ”Allsång på Skansen” i SVT. Myterna är många, men för Nöjesbladet berättar Hellman om sitt högst ordinära liv.

– Folk skulle bli förvånade om de visste vilket Svensson-liv vi lever. Ja Carolina, min flickvän heter ju Svensson, säger Jakob Hellman.

Bakat bröd

Att Hellman hållit sig från rampljuset har lett till spekulationer om vad han har haft för sig. Sanningen är att han har levt i nuet från dag till dag. Utöver några få musikgig har han jobbat inom äldrevården, varit musiklärare och bakat bröd på ett bageri (favoritbakelsen är dammsugare). Förra året jobbade han mer eller mindre ideellt inom svenska kyrkan i Bryssel. Flickvännen, som han mötte för snart tre år sedan när de sjöng tillsammans på ett bröllop, hade fått jobb som prästassistent där och Jacob följde med. Under de fem månaderna i Bryssel höll han och Carolina i kyrkans babyrytmik och ett musikläger för konfirmander i Rumänien. Sedan en tid lever de åter Svenssonliv i Malmö. De renoverar köket i trerummaren och kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Den 22 juli kom deras förstfödde till världen. En liten pojke på 3 400 gram, som sover gott om natten, liknar sin far på pricken, men ännu inte fått något namn.

– Det är väldigt roligt att ha blivit pappa. Men jag känner ingen större förändring. Jag är säker på att jag hade känt det om jag hade fått barn för tio, femton år sedan, för då tyckte jag det var roligt att gå ut på krogen och kolla på band. Nu sitter jag ändå bara hemma och har tråkigt så det är roligt att ha sällskap, säger Hellman.

Pengabrist

Många har väntat i över tjugo år på en ny skiva. Snart kan den bli verklighet. Hellman har flera färdiga låtar som han tycker är bra, men också flera halvfärdiga som behöver putsas till. Men först känner han sig tvungen att uppträda med sin gamla platta, så att han sedan kan lägga den bakom sig. Han spelar samtliga låtar på Forever young, den 80-talsturné som drar igång i Linköping i helgen med Alphaville, Reeperbahn och Ultravox. Att Jakob Hellman nu väljer rampljuset igen har inte bara med vänners tjat om en comeback och en ökad tro på sig själv att göra utan även på pengabrist.

– Pengar är absolut en drivkraft. Vi har länge levt på Carolinas prästassistentlön och nu känner jag att jag måste bidra till hushållet. Jag vill ha lite mer pengar än vad jag har, men jag vill inte bli någon rikglidare, det har jag inget behov av. Drivkraften är också att få vara mig själv och uttrycka mig på mitt sätt.

Tjatat i flera år

I går skrev Nöjesbladets Fredrik Virtanen i en krönika att han längtar efter att få se Jakob Hellman uppträda igen. Det har även Anders Lundin, som tjatat i flera år på att få honom till ”Allsången” och har honom som drömartist. Hellman ska framföra sin hit ”Hon har ett sätt” och en hemlig allsång.

– Det känns jättekul att få vara med, säger Hellman till Nöjesbladet.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rockbjörnen