”Rädslan för döden största drivkraften”

ROCKBJÖRNEN

Plura, Forsberg och Wiehe ger sig ut på ny turné

1 av 3 | Foto: ERIK SIMANDER
Plura Jonsson, Ebba Forsberg och Mikael Wiehe ger sig ut på turné.

Prince. Olle Ljungström. David Bowie.

2016 har varit ett nattsvart musikår.

– Rädslan för döden är en av de största drivkrafterna, säger Ebba Forsberg som nu ger sig ut på turné med Plura och Mikael Wiehe.

Förberedelserna inför sommarens turné med artisträvarna Plura Jonsson, 64, Mikael Wiehe, 70, och Ebba Forsberg, 51, har till viss del skett under en period som ur artistsynpunkt kan ses som en ovanligt mörk sådan. Världsartister så som David Bowie och Prince har dött, och på hemmaplan har folkkära artister som Freddie Wadling och Olle Ljungström tackat för sig.

Bortgångarna har fått trion som snart ger sig ut på turné med ”American songbook – på svenska” att reflektera över livets gång.

– Vi börjar ju komma upp i den åldern vi också. Man kommer närmare och närmare och till slut står man där vid stoppet själv. Men rädslan för döden är en av de största drivkrafterna, säger Ebba Forsberg.

Plura fyller i:

– Jag fick en gång en fråga av en basist som undrade hur fan jag orkar hålla på fortfarande. Döden är min dynamo svarade jag. Att dö är något helt naturligt samtidigt som det är något fruktansvärt, säger han.

Favorit i repris

Konceptet för turnén är samma som i fjol. Plura, Wiehe och Forsberg ger sig ut på vägarna och tillsammans tolkar de låtar av amerikanska artister – på svenska. Bland dessa kan nämnas Bob Dylan, Tom Waits och Leonard Cohen.

– Och i år får Neil Young vara med också, säger Mikael Wiehe.

Orkestern har utökats med bas och trummor (förra året bara gitarr och klaviatur), annars är showen sig lik.

Mikael Wiehe förklarar:

– If it's not broken, don't mend it.

”Mycket tv på gång”

Sommarkonserterna är bara ett av många järn i elden för trion.

Plura, som på senare år tagit ett kliv från scenen in i tv-rutan, berättar att det är en bana han gärna fortsätter med ett tag till.

– Jag och Mauro Scocco har sagt till TV3 att vi vill göra ”Pluras och Mauros kök”, men nu har jag ju inte lägenheten med köket kvar så vi får se hur det blir med det, skämtar Plura, vars lägenhet ropades ut för 6,5 miljoner i våras.

I höst väntar helt nya tv-projekt, men vad det handlar om vill han inte avslöja.

– Det får jag ju inte, tyvärr. Men det kommer bli en hel del tv för min del i år, det kan jag säga.

Kan vinna pris med Lasse Stefanz

När Hoola Bandoola-profilen Mikael Wiehe inte översätter låtar ägnar han mycket tid åt att skriva egna.

I år har han tagit ut svängarna och gjort ett besök i en genre han inte varit förknippad med tidigare – dansband, med Lasse Stefanz.

– Jag skriver normalt inte dansbandslåtar, men jag hade en låt som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Sen läste jag om Olle Jönsson i några artiklar och tänkte att han verkade vara en kaxig jävel och att den skulle passa honom. Det tyckte han också, och det har varit ett väldigt intressant samarbete, berättar Wiehe.

Låten ”Leva tills jag dör” är nominerad till årets dansbandslåt.

– Och det är ju våldsamt kul, säger Wiehe.

ARTIKELN HANDLAR OM