”Folk kommer bli chockade”

Publicerad:
Uppdaterad:

ROCKBJÖRNEN

Nu storsatsar Takidas sångare på nytt band: Jag behöver nytändning

”Sjuk mix” Nya bandet Stiftelsen svänger hejvilt mellan olika genrer på nya skivan. Medlemmarna är Robert Pettersson (sång, längst upp), Arne ­Johansson (bas, till vänster), Martin Källström (trummor, mitten) och Micke Eriksson (gitarr, till höger). Foto
Foto: Robin nordlund
”Sjuk mix” Nya bandet Stiftelsen svänger hejvilt mellan olika genrer på nya skivan. Medlemmarna är Robert Pettersson (sång, längst upp), Arne ­Johansson (bas, till vänster), Martin Källström (trummor, mitten) och Micke Eriksson (gitarr, till höger). Foto

I tretton år har Takida ­varit mittpunkten i Robert Petterssons liv.

Nu tänker frontfiguren ­satsa på sitt nya band, Stiftelsen.

– Jag behövde en nytändning, säger han till Nöjesbladet.

Takidas senaste album ”The burning heat” sålde platina, men nu vill bandets sångare och gitarrist, Robert Pettersson, 33, fokusera på sitt nya band Stiftelsen.

– Så exalterad som jag känner mig inför Stiftelsen gjorde jag senast när Takida spelade in sin första ­demo. Det här är som en pånyttfödelse och en nytändning för mig. Jag behövde det, säger Robert Pettersson.

”Låtar på svenska”

Robert och barndomsvännerna från Ljungaverk har pratat om att göra ­musik ihop i åtta år. Men nu har det nybildade bandet Stiftelsen, döpt efter ­bostadsområdet där de växte upp, skrivit klart ett halvt album på kort tid.

– Vår musik är allt ifrån rock, pop, reggae, folkrock och tillbaka. Det är en sjuk mix. Och alla våra låtar är på svenska. Folk kommer att bli chockade på ett positivt sätt, säger gitarristen Micke Eriksson.

Nu bjuder bandet på ett musikaliskt smakprov på sin Facebook-sida i form av gratislåten ”Härifrån”. ­Officiella singeldebuten ”Vart jag än går” släpps den 30 maj.

Mer än halva albumet

– Vi har skrivit klart mer än halva albumet. Allt har gått så snabbt och smidigt att vi bara väntar på det obligatoriska bakslaget. I höst kommer albumet ”Ljungaverk”, säger Robert Pettersson.

Även om allt just nu kretsar kring Stiftelsen har ­Robert Pettersson inga planer på att lämna Takida.

– Takida är mitt kärleksbarn och levebröd. Stiftelsen är en rolig grej som jag vill unna mig. Det finns ingen konkurrens. Banden ­berikar varandra, ­säger han.

Stiftelsen

Bandmedlemmar: Robert Pettersson (sång, till vardags sångare i Takida), Micke Eriksson (gitarr), Arne Johansson (bas) och Martin Källström (trummor).

Aktuella: Med låten ”Härifrån”. Om man ”likar” bandets Facebooksida https://www.facebook.com/stiftelsenmusik får man tillgång till gratislåten ”Härifrån”. Den 30 maj släpps första singeln ”Vart jag än går”. Albumet ”Ljungaverk” släpps i höst.

Stiftelsen är aktuella med låten ”Härifrån”. Om man ­”likar” bandets Facebooksida http://www.facebook.com/stiftelsenmusik får man tillgång till gratislåten ”Härifrån”. Den 30 maj släpps första singeln ”Vart jag än går”. Albumet ”Ljungaverk” släpps i höst.

Stiftelsen om...

... kontrasten till ­Takida:

Robert Pettersson: ”Här sjunger jag på svenska och vi gör ­ibland gladare melodier. Med Takida handlar det mycket mer om melankoli, vilket är vårt signum och vår styrka. När jag sjunger på svenska blir det mycket mer naket. Man kan inte längre gömma sig bakom några coola engelska fraser.”

... barndoms­kopplingen:

Micke Eriksson: ”Jag och Robban har känt varandra sedan gymnasiet. När vi lärde känna varandra visade det sig att vi båda var uppväxta i Uppsala och att vi hade gemensamma kopplingar. Med Stiftelsen sluter vi hela ­cirkeln.”

... bandnamnet:

Micke Eriksson: ”Det kändes självklart att ­döpa bandet efter ett ­bostadsområde i Ljungaverk som kallas för ­Stiftelsen. Där har alla i bandet bott utom ­Robban. Vi vill vara lite lokalpatriotiska.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN