Stjärnskottet som inte vill bli kändis

ROCKBJÖRNEN

Birdys liv vändes upp och ner efter succéerna

1 av 3 | Foto: Att möta media och göra intervjuer får Birdy att bli mer nervös än att kliva upp på scen inför flera tusen i publiken.

Stjärnskottet Birdy vill nå ut med sin musik, men strävar inte efter att bli känd.

En konflikt hon tampas med dagligen.

– Jag är rätt blyg och jag gillar att vara privat, säger hon.

Hon är bara 20 år men har redan släppt tre album, turnerat runt i världen och gjort filmmusik till succéer som ”Förr eller senare exploderar jag” och ”The hunger games”.

Framgångarna avlöser varandra för Birdy, som egentligen heter Jasmine van den Bogaerde. Samtidigt strider hennes blyghet mot kändiskapet.

– Det är svårt, det är aldrig något jag försökt bli eller verkligen velat. Jag försöker ignorera det lite och bara lägga fokus på hur roligt det är att fler vill lyssna på min musik, säger hon.

Nervös inför media

Hon pratar tyst och försiktigt. Det är nästan svårt att höra vad hon säger.

– Jag är rätt blyg och jag gillar att vara privat. En dag, när man går ned för gatan kanske man inte kommer fram till butiken. Det är inget jag har velat samtidigt som jag vill nå ut med min musik. Det är en konstig konflikt, säger hon.

Att möta media och göra intervjuer får henne att bli mer nervös än att kliva upp på scen inför flera tusen i publiken.

– Jag är okej med intervjuer. Folk vill förstår musiken, var den kommer ifrån och vad som pågår i mitt huvud. Men jag har också alltid varit privat i intervjuer, jag gillar mystiken, säger hon.

Vad vill du prata om i intervjuer då?

– Jag gillar att prata om musik. Men det är också svårt att prata om låtarna då de är personliga, säger Birdy.

Krisen i London

Birdy växte upp i den engelska staden Lymington i Hampshire nära släkt och vänner. En plats som ser ut att vara tagen direkt ur serien ”Downton Abbey”.

– Jag växte upp i ett gammalt område med vackra byggnader. Det är en känsla av mycket historia och det var fullt med magi där, säger hon.

Birdy har ett starkt band till sin hemstad. Men när hon flyttade till London vändes allt upp och ned.

– Jag är van att ha hela min familj vid min sida. Men helt plötsligt var jag i en tyst lägenhet utan att veta vad jag skulle göra och utan att känna någon, säger hon.

I början var det till och med svårt att ta sig till närbutiken. Men till slut lärde hon sig hantera storstaden och ensamheten som istället blev inspiration till hennes senaste album ”Beautiful lies”.

Trots att albumet är mer hoppfullt än tidigare är temat sorg. En känsla som hon alltid haft nära till.

– Mycket kommer från var jag växte upp. Där är det vackert på ett sorgligt vis, om du förstår vad jag menar. När jag tittar på något vackert blir jag ibland ledsen för att det är så fint. Det får mig att känna mig nostalgisk, säger Birdy.

Det här är Bird

Foto: Bebopsaxofonisten Charlie Parker kallades för ”Bird”.

Charlie Parker hann brinna hett och intensivt under sin korta tid på jorden och räknas som en av de mest betydelsefulla och nyskapande musikerna under 1940- och 1950-talen.

Bebopsaxofonist­en kallades för ”Bird”. Det finns flera berättelser om hur han fick smeknamnet. En av dem handlar om när Parker färdas i en bil som råkar köra på och döda en höna. Musikern insisterade på att man skulle ta med sig fågeln och tillaga den.

1988 gjorde Clint Eastwood en film om saxofonistens liv, från barndomen i Kansas City till slutet i New York. Charlie Parker dog 1955, den 12 mars, vid 34 års ålder.

Det här är The Byrds

Foto: The Byrds.

The Byrds bildades 1964 i Los Angeles och slog igenom året efter med en version av Bob Dylans ”Mr. Tambourine Man”. Gruppen spelade folkrock med psykedeliska inslag. Inledningsvis ansågs deras egna låtar vara drogliberala. Flera medlemmar lämnade och nya tillkom. Gruppen gjorde tolv studiealbum. Det sista, ”Byrds”, utkom 1973.

ARTIKELN HANDLAR OM