Skarp kritik mot Bastilles nakna musikvideo

Av: Raluca Dintica

Publicerad:

”Varför finns det inga nakna män”

1 av 5

En kvinna spelar trummor topless, en annan bärs ut från ett hus – naken.

Samtidigt är männen i Bastille fullt påklädda. Nu får de kritik för sin nya video. 

– I vissa länder är inte kvinnlig nakenhet kontroversiellt, säger sångaren Dan Smith till sajten Digital Spy.

För några veckor sedan släppte Bastille videon till låten ”Good Grief”. Videon är en surrealistisk mix av bland annat ett bankrån, ett tävlingsprogram och en dansande teddybjörn.

Men det videon fått kritik för är den kvinnliga nakenheten. Bland annat åker kameran över en helnaken kvinnokropp två gånger. Senare spelar en kvinna trummor i bar överkropp innan en kvinna bärs ut från ett brinnande hus, även då i bar överkropp.

Allt detta medan bandmedlemmarna och andra män i videon är fullt påklädda.

Rasar på sociala medier

Kommentarerna rasat in på Youtube. En person skriver att: ”Detta är ett av mina favoritband men jag är så irriterad över att alla måste objektifiera kvinnor överallt. Varför finns det inga nakna män? Det är alltid kvinnor som blir ’konst’. Att de sedan försvarar det med att det är ett konstnärligt uttryck. Ibland är det konst, men andra gånger handlar det bara om att få män upphetsade och det är att utnyttja kvinnor.

Men alla håller inte med, en annan person förstår inte alls varför videon kritiseras, att det bara är en kropp och att vore underbart om samhället kunde se en kvinnlig kropp utan att göra en stor grej av det.

LÄS VIDARE

Kritiken är omotiverad

Nu bemöter Bastille kritikstormen och kallar den för omotiverad.

– Det är tänkt att vara en surrealistisk förlängd drömsekvens. Jag tycker det är intressant att se vilken reaktion videon har fått. I vissa länder och i vissa samhällen är inte kvinnlig nakenhet kontroversiellt, säger sångaren Dan Smith till sajten Digital Spy.

– I videon finns det även mycket våld som ingen reagerar på. Jag tycker att det är mer intressant. Jag läste en kommentar där någon skrev: ”Varför pratar alla om nakenhet när det pågår ett bankrån i videon?”. Jag tycker det säger en hel del om reaktionerna. Det nakna är tänkt att vara konstnärligt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN